Indie hledá v Rijádu náhradu za íránskou ropu

Indické rafinérie požádaly Saúdskou Arábii o dodatečné zásilky ropy, které by pomohly pokrýt výpadek dodávek z Íránu.

Indické rafinérie požádaly Saúdskou Arábii o dodatečné zásilky ropy, které by pomohly pokrýt výpadek dodávek z Íránu. Zdroj: CTK

Indické rafinérie požádaly Saúdskou Arábii o dodatečné zásilky ropy, které by pomohly pokrýt výpadek dodávek z Íránu. Ten pravděpodobně přestane Indii surovinu zasílat od 1. srpna kvůli sporům týkajících se plateb za ropu.

Podle íránské státní banky zemi indické firmy dluží pět miliard dolarů. Peníze na účty v Teheránu přestaly přicházet v prosinci, kdy indická vláda zavedla pod tlakem USA protiíránské sankce. Indické banky se teď zdráhají platby do Íránu provést.

Íránskou ropu odebírá pět indických společností, denně dorazí přibližně 400 tisíc barelů, tedy 12 procent indické spotřeby. Zmíněné firmy zatím nedostaly plán srpnových dodávek, informovala agentura Bloomberg s odvoláním na neveřejné zdroje.

Představitel HPCL, jedné z postižených firem, uvedl, že Teherán o chybějících platbách odmítl nadále jednat a oznámil zastavení dodávek od srpna. Jak řekl indický ropný ministr S. Jaipal Reddy, výpadek v dodávkách z Teheránu by neměl způsobit potíže. „Nebudeme mít nedostatek či jiné problémy. Máme záložní plán,“ citovala jej agentura Reuters.

Navzdory tomuto ujištění ale indické rafinérie požádaly saúdskoarabskou státní ropnou společnost, aby jim v srpnu poslala nejméně jednu dodávku ropy navíc. Rijád je již nyní největším dodavatelem ropy do Indie.

HPCL také využije termínované kontrakty s ostatními dodavatel a přechodně od nich bude čerpat větší množství. Saúdská Arábie již podle Reuters neoficiálně potvrdila, že je schopna a ochotna ropu z Íránu zcela nahradit. „Můžeme jim dokonce dodat míchanou ropu, která bude blízko jejich požadavkům,“ dodal zdroj. Teherán v minulosti neplacení za poskytnuté dodávky toleroval, aby si udržet tržní podíl v daných státech. Čína ale již svůj srpnový plán zásilek dostala, Írán jí ale ještě nenabídl dodatečné množství ropy, které by se uvolnilo, pokud by Indům ropu opravdu nezastal.