Intervence ČNB se v srpnu vyšplhaly na 100 miliard, nejvíc od roku 2013

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká národní banka v srpnu provedla na devizovém trhu intervence proti posilující koruně za víc než 100 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů o devizových obchodech ČNB. V červenci, kdy centrální banka zasáhla poprvé od zahájení intervencí v listopadu 2013, intervenovala za zhruba 28 miliard. Cílem intervencí je držet kurz koruny u 27 korun za euro, v letních měsících se koruna k této hranici několikrát přiblížila.

„Po červencové jedné miliardě je to podstatné zesílení jejího boje proti posílení koruny pod hranici 27 CZK/EUR. Je to dokonce více než polovina eur, které musela ČNB nakoupit v době, kdy zavedla aktuální intervenční kurzový systém,“ vysvětlil analytik ČSOB Petr Dufek.

ČNB během srpna nakoupila 3,73 miliardy eur, v červenci to bylo přes miliardu eur. V listopadu 2013, kdy intervence začaly, centrální banka koupila kolem 7,5 miliardy eur. Celkově tak od té doby intervenovala za zhruba 330 miliard korun.

Již v září po zveřejnění červencových dat prohlásil ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub, že dopady intervencí do finančního hospodaření centrální banky nejsou podstatné. Primárním cílem je podle něj udržovat cenovou stabilitu. „Intervence také nemají žádné přímé dopady do veřejných rozpočtů, protože případné účetní kurzové ztráty z devizových rezerv bude ČNB bez problémů schopna uhradit ze svých budoucích zisků, jak dokládá i naše vlastní historická zkušenost,“ uvedl.

Graphical visualization of Czkeur

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler odhadoval, že centrální banka v srpnu provedla intervence za zhruba 90 miliard korun. Zároveň upozornil, že největší útok spekulantů na korunu se uskutečnil první týden v září, kdy mohly intervence dosáhnout až 60 miliard korun.

Výraznou aktivitu na počátku září potvrdil i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Podle něj data o vývoji pohledávek ČNB vůči zahraničí indikují, že centrální banka na devizovém zřejmě výrazněji intervenovala během prvních deseti zářijových dní.

Bankovní rada 24. září zopakovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň ze záznamu z jednání vyplývá, že ukončení režimu devizových intervencí na počátku července 2016 je nepravděpodobné a že nastane spíše později.

Nejvyšší devizové rezervy v historii

Vedlejším efektem intervencí zůstává růst devizových rezerv. Po jejich srpnovém zvýšení o 3,2 miliardy eur jejich přírůstek v září dosáhl 1,8 miliardy a celkově již dosáhly 56,4 miliardy. „Jsou nejvyšší v historii, ale ani tak se zdaleka nepřibližují úrovni, která přinutila švýcarskou centrální banku vzdát boj za slabý frank,“ řekl Petr Dufek.

V poměru k HDP se české devizové rezervy vyšplhaly na zhruba 35 procent, což podle analytika ČSOB není ani polovina právě zmiňovaného Švýcarska. „Dramaticky vysoké nejsou ani v poměru k dovozu zboží a služeb, které jsou schopny pokrývat po dobu šesti měsíců. Obecné doporučení se přitom pohybuje mezi třemi až pěti měsíci,“ dodal Dufek.

Samotná výše devizových rezerv proto není podle něj alarmující, spíše trochu překvapuje jejich rychlý vzestup. Od začátku roku se již zvýšily o 11,6 miliardy eur. Intervence nepředstavují ani polovinu tohoto přírůstku. Většina jde totiž na vrub výměně eur přicházejících z fondů EU, kterou ČNB dělá pro český stát.