Investor Ján Hájek loni kupoval akcie Netflixu a Hess Corp. Teď vyhlíží nové příležitosti

Ján Hájek, portfolio manažer akciového podílového fondu Erste Top Stocks

Ján Hájek, portfolio manažer akciového podílového fondu Erste Top Stocks Zdroj: Erste

„Loni jsem udělal jen dvě velké změny a předpokládám, že letos jich bude více,“ doufá v rozhovoru pro deník E15 Ján Hájek, portfolio manažer největšího českého akciového podílového fondu Erste Top Stocks. Důležité bude, zda se mu naskytnou příležitosti nakoupit vytipované tituly za správnou cenu. „Mám seznam zhruba padesáti společností, které jsem v minulosti analyzoval, rozumím jim, ale cena dosud neseděla,“ zdůrazňuje.

Hájek loni nakoupil do portfolia akcie internetové televize Netflix. Druhá investice byla vzhledem k jeho stylu poměrně netypická, pořídil cenné papíry amerického těžaře ropy Hess Corporation. Obvykle se takovým firmám vyhýbá, jelikož jejich výsledky hospodaření hodně závisejí na vývoji cen na komoditních trzích. Důvody pro nákup obou titulů vysvětluje Hájek v rozhovoru.

I na výkonnosti fondu Top Stocks se loni projevily poklesy akciových trhů, výkonnost podílových listů klientů klesla o 7,44 procenta. Za dobu šestnáctileté existence však má fond, který spravuje majetek více než 100 tisíc klientů v hodnotě okolo 24 miliard korun, průměrné roční zhodnocení (ke konci minulého roku) 7,74 procenta. Zhodnocení srovnatelné pasivní indexové strategie činí 7,65 procenta.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!