Investoři se obávají rozpadu eurozóny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Hodnota globálních akcií se během pondělka snížila o jeden bilion dolarů, včera výprodeje na trzích pokračovaly. Napětí kolem evropské dluhové krize odstartované Řeckem eskaluje – nyní investorům a politikům nahání strach vývoj v Itálii. Hrozba rozpadu eurozóny je stále reálnější – část investorů už na ni sází.

Japonský brokerský dům Mitsubishi UJF Securities napsal klientům, že rozpad eurozóny je „poměrně pravděpodobný“ a že začne na periferii Evropy. Varoval investory před dluhopisy Itálie, Španělska a Belgie, protože pokud k exitu eurozóny dojde, znehodnotí se.

Podobně se vyjádřila také Credit Suisse, podle ní se zintenzivňuje obava investorů, že se dluhová nákaza šíří do dalších zemí. „Spojení mezi rizikem u dluhopisů a rizikem v bankách je potenciálně explozivní,“ uvedla banka. Globální index MSCI propadal během dne až o 1,4 procenta. Výnos italských dluhopisů se dostal se skoro šesti procenty nejvýše od roku 1997, padaly hlavně bankovní akcie.

Trhy se mírně uklidnily poté, co lucemburský ministr financí Luc Friede uvedl, že řízený bankrot Řecka není v úvaze a eurokomisař Olli Rehn dodal, že se podařilo dohodnout se soukromými investory na řešení řecké dluhové krize. Investory ale zneklidňuje oznámení výsledků stres testů evropských bank, které mají být oznámeny v pátek. Pokud italské a španělské banky neprojdou dobře, očekává se další napětí na akciích i dluhopisech.

Tlak je vidět na euru, například k švýcarskému franku se měna dostala na rekordní minimum
1,15 franku za euro.

Kurz eura ke švýcarskému
franku a vývoj indexu FTSEurofirst
300 BanksKurz eura ke švýcarskému franku a vývoj indexu FTSEurofirst 300 Banks | bloomberg

Schůzka stíhá schůzku

EU nejspíš svolá na pátek mimořádný summit kvůli prohlubující se dluhové krizi v eurozóně. Nouzová
schůzka by se měla konat poté, co se eurozóna nedohodla na detailech nového záchranného programu
pro zadlužené Řecko. Připustila pouze možnost prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů či možnost jejich nákupu prostřednictvím současného záchranného fondu.