Jak ocenit Aramco? Rozdílné názory na hodnotu saúdské ropné firmy přetrvávají

Saudi Aramco, ilustrační foto

Saudi Aramco, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Přípravy na přechod na burzu se zpomalily. Ropný gigant se měl otevřít domácím i zahraničním investorům.
Přípravy na přechod na burzu se zpomalily. Ropný gigant se měl otevřít domácím i zahraničním investorům.
3
Fotogalerie

Mezi Saúdskou Arábií a bankami přetrvávají rozdílné názory na to, jak by měla být správně oceněna ropná společnost Saudi Aramco. Agentuře Reuters to řekly informované zdroje z odvětví a z bank. Saudi Aramco nyní znovu jedná s bankami o vstupu na burzu a tento týden se má sejít vedení podniku, které bude podle zdrojů pravděpodobně jednat o hodnotě firmy.

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán trvá na tom, že hodnota podniku činí dva biliony dolarů (46 bilionů korun). Někteří bankéři a odborníci však uvádějí, že země by měla snížit cílovou hodnotu zhruba na 1,5 bilionu dolarů.

Korunní princ stanovil cenu státní firmy na začátku roku 2016, kdy poprvé navrhl prodej akcií s cílem rozšířit záběr saúdskoarabské ekonomiky mimo ropný průmysl. Této ceny se bin Salmán drží, přestože někteří bankéři to nedoporučují. Za poslední tři roky už více zemí světa urychlilo odklon od fosilních paliv, aby přispěly k omezení globálního oteplování. Pod zvýšeným tlakem se proto ocitly i ceny ropy. Rozdílný názor na cenu firmy by tak mohl zpozdit prodej akcií.

Management Saudi Aramco odmítl zprávu komentovat. Mediální úřad saúdskoarabské vlády na žádost agentury Reuters o komentář neodpověděl.

I při nižší ceně by primární nabídka učinila z firmy Aramco největší veřejně obchodovanou společnost na světě. Prodejem pěti procent akcií chce vláda získat peníze pro svůj státní fond, který investuje do sektorů mimo ropu. Když byla primární nabídka odložena, fond prodal většinový podíl v petrochemické společnosti Saudi Basic Industries Corp (SABIC) firmě Aramco za 69 miliard dolarů.

V dubnu společnost Aramco prodala první mezinárodní dluhopisy, prodej byl přitom velmi úspěšný. Firma nabídla dluhopisy za 12 miliard dolarů, zájem však byl o dluhopisy až za 100 miliard dolarů.

Letošní prodej dluhopisů také přiměl firmu zveřejnit hospodářské výsledky, které ukázaly za loňský rok čistý zisk 111 miliard dolarů. To je o třetinu více než souhrnný čistý zisk pěti velkých ropných firem - Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron a Total. Navzdory vysokému zisku jedna z bank, která má na starosti nabídku akcií, stanovila hodnotu firmy Aramco na 1,4 až 1,5 bilionu dolarů, což některé zdroje blízké firmě označují za realističtější hodnotu.

Důležitým faktorem při stanovení hodnoty ropných firem je očekávaná cena ropy. Ropným a plynárenským firmám se nedaří přilákat zájem investorů kvůli slabšímu výhledu cen ropy a prohloubení klimatického aktivismu. Index energetického sektoru S&P letos vzrostl jen o dvě procenta, zatímco širší trh posílil o 15 procent.

I při nižší částce by hodnota společnosti Aramco byla nejméně o 50 procent vyšší, než je cena nejhodnotnějších společností. Tržní hodnota americké společnosti Microsoft se pohybuje kolem jednoho bilionu dolarů, tržní hodnota firem Apple a Amazon pak kolem 900 miliard dolarů.