Japonská vláda přijala balík na ochranu před silným jenem

Japonsko, jen

Japonsko, jen Zdroj: ctk

Končící japonská vláda dnes navrhla sérii opatření, která mají utlumit negativní dopady silného kurzu jenu na domácí ekonomiku. Mimo jiné chce podpořit zaměstnanost u malých firem, cestovní ruch a firemní akvizice v zahraničí. Nová opatření budou zřejmě vtělena do ekonomické politiky nové vlády, jejímž premiérem dnes vládnoucí Demokratická strana Japonska zvolila nynějšího ministra financí Jošihika Nodu.

„Tento balíček už je v podstatě na novém kabinetu,“ řekl novinářům po zasedání vlády ministr hospodářství Kaoru Josano. „I tak jsme ale pokládali za důležité alespoň ukázat směr, kterým bychom se měli ubírat,“ dodal.

Ministři dnes potvrdili příslib, že v případě potřeby vláda na trhu opět zasáhne a s centrální bankou bude pracovat na podpoře ekonomiky. Nová vláda by podle ministrů měla veřejnosti vysvětlovat výhody silného jenu, jako jsou nákupy levných surovin v zahraničí nebo lákání vědeckých kapacit z ciziny.

Růst kurzu jenu ohrožuje oživení japonské ekonomiky, protože oslabuje vývoz, její hlavní článek. Silný jen je pro ekonomiku zvláště nepříjemný po březnovém katastrofálním zemětřesení a přílivové vlně, které vedly ke krizi jaderných elektráren.

Kurz jenu v letošním roce výrazně roste, protože jej investoři vedle zlata a švýcarského franku považují za jedno z bezpečných aktiv, k nimž se uchylují v dobách nejistot a otřesů. Tento měsíc se kurz jenu k dolaru dostal na nové rekordní maximum nad březnový rekord 76,25 jenů, po jehož dosažení přistoupila vláda s centrální bankou k devizovým intervencím.