Jednání nabírá na obrátkách, miliardáři chtějí zachránit oddlužené OKD

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku vyjel 24. března na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí.

Z dolu 9. květen ve Stonavě na Karvinsku vyjel 24. března na povrch symbolický poslední vozík černého uhlí. Zdroj: ctk

Dnes se opět sejdou vlastníci těžařské společnosti OKD se zástupci vlády. Na stole bude restrukturalizační plán, který navrhli vlastníci sdružení ve skupině AHG a který počítá se zavřením několika dolů a propuštěním tisíců zaměstnanců. „Musíme zjistit, jestli je s vlastníky dohoda možná. Už dříve jsme jim nabídli odkup akcií a pohledávek. Odmítli to,“ řekl včera po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

AHG chce mít nezávaznou podobu dohody se státem o záchraně OKD do středy. „Aby ale OKD neupadlo do neřízené insolvence, je nutné nalézt řešení a prostředky na jeho financování od konce dubna,“ říká mluvčí AHG Roman Pařík. Stát má podle představ vlastníků do záchrany nalít miliardy korun. Mládek přímou finanční injekci odmítá. Zároveň se rýsuje scénář, že firma skončí v insolvenci.

Pokud se v tomto procesu zbaví závazků vůči mateřské NWR a dalších nevýhodných smluv z minulosti, je připravena trojice českých podnikatelů Petr Paukner, Petr Otava a Martin Ulčák OKD dál provozovat. „Domníváme se, že provozně může OKD fungovat ještě minimálně pět let, pokud nebude mít takzvané dluhy minulosti,“ zopakoval svůj názor majitel společnosti Carbounion Petr Paukner.

Babiš je pro insolvenci

Mládek se s podnikateli sejde na konci týdne nebo začátkem příštího týdne. O insolvenci jako o nejlepším řešení již mluvil ministr financí Andrej Babiš. OKD, kterou podle Pauknera táhnou ke dnu také zbytečně vysoké úroky mateřské firmě, insolvenci odmítá.

Prý by firma od prvního dne řízení neměla dostatek peněz na provoz a údržbu. „Pokud má váhu hlas třinácti tisíc zaměstnanců a jejich rodin, žádáme vládu, aby zvážila plán, který společnost OKD předložila a podpořila ho i skupina AHG,“ prohlásil předseda představenstva OKD Dale Ekmark.