Jen po japonských volbách oslabuje

Japonsko

Japonsko Zdroj: profimedia.cz

Japonský jen oslabil na dvouletá minima poté, co japonské volby s přehledem vyhrála konzervativní Liberálnědemokratická strana (LDP), která slibovala tvrdý postup při oslabování domácí měny. Nastávající premiér země vycházejícího slunce Šinzó Abe již zvyšuje tlak na japonskou centrální banku – uvedl, že voliči svými hlasy podpořili jeho volání po ještě razantnějším uvolnění měnové politiky Bank of Japan (BoJ).

Spekulace, že dlouhé a frustrující období silného jenu by mohlo být u konce, poslala japonský jen na páru s dolarem na 84,48 jenu za dolar, nejníže od dubna loňského roku. „Investoři budou nyní sledovat čtvrteční zasedání japonské centrální banky, kterou chce lídr LDP Šinzó Abe donutit k mnohem agresivnějšímu uvolňování,“ uvedl Ondřej Hartman ze společnosti FXstreet.cz. BoJ se sejde zítra a analytici očekávají, že ve čtvrtek oznámí další postup v uvolňování měnové politiky formou posílení programu nákupů dluhopisů a dalších aktiv.

Vývoj kurzu dolaru k jenuVývoj kurzu dolaru k jenu

Investoři již celé týdny spekulovali, že pokud se LDP podaří ve volbách získat značnou část hlasů, povede to k dalšímu oslabování japonské měny. Abe již během kampaně navrhoval další cesty, jak japonskou měnu oslabit. Sázky na oslabení japonského jenu tak byly v posledních předvolebních týdnech nejoblíbenějším obchodem mezi hedgeovými fondy obchodujícími na měnových trzích. Abe v kampani před volbami sliboval, že donutí BoJ k neomezenému rozvolnění monetární politiky.

Slíbil i razantní zvýšení vládních výdajů, jež pomůže třetí největší ekonomice světa vymanit se ze čtvrté recese od roku 2000. „Bylo neobvyklé, že se pozornost v předvolební kampani soustředila na měnovou politiku, náš postoj ale získal velkou podporu voličů,“ sdělil Abe.