JPMorgan: Americké akcie už nekupujte, teď přišel čas vsadit na eurozónu

Burza ve Frankfurtu

Burza ve Frankfurtu Zdroj: Profimedia.cz

Akciová burza ve Frankfurtu
Eurozóna je po pěti letech v deflaci.
Banka JPMorgan
Sídlo banky JPMorgan v New Yorku
5
Fotogalerie

Banka JPMorgan vidí jako šanci pro investory levný nákup evropských akcií, napsala ve své zprávě. Otočila tím své preference, neboť dlouho viděla jako lukrativnější americký trh, připomíná agentura Bloomberg.

Výkony evropských akcií oproti těm americkým během posledního roku a půl zaostávaly o 20 procent. Tituly států eurozóny jsou tak díky své ceně lákavou investicí, míní analytici JPMorgan.

Kdo drží podíly firem z USA, měl by prý zachovat chladnou hlavu. Banka doporučila nenavyšovat ani nesnižovat jejich podíl v portfoliu. „Vidíme, že se v eurozóně otevřela taktická příležitost,“ uvedl podle Bloombergu Mislav Matejka, hlavní akciový stratég JPMorgan.

Argumentuje mimo jiné tím, že Evropská centrální banka je připravena stimulovat trh vlastní svou variací na kvantitativní uvolňování. Zpomalování ekonomiky, obchodní válka a odchod Velké Británie z Evropské unie navíc údajně mohou přivést jednotlivé vlády až k myšlence fiskálních stimulů. „Uvědomujeme si ale, že v případě tvrdého brexitu jsou zde jistá rizika,“ koriguje optimismus banka.

V Británii sice platí zákon, podle něhož může za měsíc brexit bez dohody nastat jen s výslovným souhlasem parlamentu, členové britské vlády se ale vyjadřují jinak. Jejich země je prý připravena opustit EU i bez dohody.

"Budeme v dobré víře usilovat o dobrou dohodu. Ale zavrhne-li EU příležitost k oboustranně výhodné dohodě, pak odejdeme na konci října. Žádné kdyby, žádné ale," řekl ministr zahraničí Dominic Raab účastníkům výroční konference vládní Konzervativní strany.