Kellnerův Polymetal míří do prestižního indexu FTSE 100

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

První firma z podnikatelského impéria nejbohatšího Čecha Petra Kellnera – ruská těžařská společnost Polymetal – míří do elitního londýnského burzovního indexu FTSE 100. Podle mluvčího skupiny PPF Milana Tománka jde o součást dlouhodobé strategie, v níž hraje klíčovou roli obchodování na burze s akciemi Kellnerových firem a zařazení do prémiových indexů.

Kellner ovládá Polymetal, který těží zlato a stříbro, se svými ruskými byznysovými partnery Alexandrem Nesisem a Alexandrem Mamutem. Sama PPF má podíl dvacet procent.

Polymetal s oficiálním sídlem na ostrově Jersey upsal na londýnské burze akcie v přepočtu za 14 miliard korun a dosáhl tak tržní hodnoty 3,55 miliardy liber (asi 100 miliard korun). Tím firma získala právo na zařazení do indexu špičkových sta firem, což také znamená lepší podmínky pro financování společnosti. Formální zařazení do indexu se předpokládá na začátku prosince. „Posílí to reputaci celé skupiny PPF,“ říká Tománek.

Z českých podnikatelů zatím držel v Londýně prim Zdeněk Bakala, spoluvlastník společnosti NWR, která je v indexu FTSE 250 – tedy mezi firmami, které jsou hned v závěsu za první stovkou.

Polymetal je také první původně ruskou firmou, která do indexu FTSE 100 zamíří, a podle světových médií tak otevírá cestu dalším společnostem z východu.

Alexandr Nesis v této souvislosti připomněl, že Londýn je vedle New Yorku jednou z finančních metropolí světa. Podobné ambice mají například i ocelárny Evraz podnikatele Romana Abramoviče.
Polymetal patří vedle Home Creditu, banky Nomos a řetězce Eldorado mezi základní pilíře Kellnerova podnikání v Rusku. A právě Rusko je pro PPF jednoznačně nejdůležitějším trhem. Tamní aktivity tvoří výrazně více než polovinu celkové hodnoty jejího byznysu.

Milan Tománek upozorňuje, že PPF je stále nesprávně vnímána jako finanční skupina, která se snaží o rychlé zhodnocení investic. Právě příklad Polymetalu ale podle něj ukazuje, že se skupina zabývá dlouhodobým byznysem. „Investujeme do nových nalezišť, do nových technologií,“ řekl.

Petr Kellner s Alexandrem Nesisem se už letos jednou v Londýně zviditelnili, když na tamní burzu uvedli první ruskou soukromou banku Nomos. Pokud jde o očekávaný vstup Polymetalu do FTSE 100, Nesis netajil nadšení. „Jsem hrdý na to, že Polymetal je první Rusy založenou společností,“ řekl listu Financial Times.