Komise pro cenné papíry zaslala do Tesly předvolání kvůli Muskovu tweetu

Tesla

Tesla Zdroj: čtk

Výroba Tesly
Elon Musk.
3
Fotogalerie

Plán na stažení Tesly z burzy vyvolává kontroverze nejen mezi akcionáři. Americká Komise pro cenné papíry zaslala do firmy předvolání kvůli vyjádření Elona Muska na sociální síti Twitter. Uvádí to stanice Fox News s odvoláním na své zdroje. Společnost se k informaci odmítla vyjádřit.

Akcie Tesly kvůli zprávě klesly o čtyři procenta. Musk minulý týden šokoval trhy, když na svém twitterovém účtu napsal, že uvažuje o převzetí firmy a stažení jejích akcií z veřejného obchodování. Uvedl také, že má pro tento záměr také zajištěno financování.

V pondělí uvedl, že poslední jednání, které se konalo 31. července, opustil bez jakýchkoliv pochybností, že dohoda může být uzavřena. To je i důvod, proč napsal, že financování je zajištěno, přestože dohoda ještě nebyla uzavřena. Fond se k případné dohodě nevyjádřil.

Muskův tweet ohledně převzetí Tesly pak začala vyšetřovat americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Tweet totiž způsobil růst akcií firmy asi o 11 procent. Muska za jeho tweet napadli investoři, kteří spekulují na pokles ceny akcií Tesly.

Tvrdí, že Musk jim chtěl svým tweetem a následným prudkým růstem ceny akcií přivodit vysoké ztráty. Musk nabídl za akcii 420 dolarů, zatímco v době zveřejnění tweetu se akcie prodávaly za méně než 360 dolarů za kus.

Vývoj akcií Tesly: