Komentář Martina Lobotky: Musk – žalář, nebo rekord

Miliardář Elon Musk.

Miliardář Elon Musk. Zdroj: Foto Městská policie Curych, Tesla, Reuters

Miliardář Elon Musk.
2
Fotogalerie

Elon Musk, největší akcionář Tesly, vypustil do světa raketu. Tentokrát nepotřeboval sofistikovanou technologii na mysu Canaveral. Stačil mu Twitter. V šedesáti znacích oznámil, že by rád automobilku stáhl z trhu, že „financování je zajištěno“ a že by to bylo za 420 dolarů. Nenapsal sice že „za akcii“, což se mu ještě u soudu může hodit, ale většina to tak samozřejmě pochopila.

Důvodem návrhu jsou prý spekulanti, kteří firmě škodí a rozptylují ji od snahy zachránit planetu elektrickými auty. Pokud by automobilka nebyla pod drobnohledem analytiků a spekulantů sázejících na její kolaps, všem by se podle Muska lépe pracovalo a celá Tesla by vypadala jinak. Dlouhá řada pozorovatelů vůbec nevěří, že celá transakce je reálná. Vzhledem k tomu, kolik je kolem ní nelogičností, s nimi tento pocit sdílím.

Pokud Muskovi vadí pozornost trhů a reporting, budiž. Pokud má ale pro akci „zajištěné financování“ dluhem, nebude mu vadit placení úroků a plnění úvěrových podmínek? A pokud chce financovat akciemi, nepolezou mu na nervy kravaťáci z private equity firem permanentně stojící za jeho zády? Musk také v posledních měsících opakovaně vyhlašoval, že Tesla bude ve druhé polovině roku profitabilní a že nebude potřebovat žádné dodatečné peníze od investorů. Proč tedy ztrácet čas a peníze gigantickou transakcí, když trhy uklidní a spekulanty zničí ziskovost firmy, která je na dosah?¨

Navíc ani několik dní po oznámení transakce se k ní nepřihlásil nikdo z právníků, bankéřů či konzultantů. Ti by přitom, pokud by to Musk myslel vážně, museli být již několik týdnů či měsíců v pozoru a jistě by se pochlubili účastí na akvizici, která má potenciál být jednou z největších v historii.

Dále je záhadou, proč Tesla nepozastavila obchodování před vydáním tiskové zprávy a místo toho čekala, až se obchody zastaví po zmínce na sociální síti. Oznamovat takovou transakci na Twitteru je ostatně dost neuvěřitelné, i když mluvíme o někom tak neortodoxním, jako je Musk. A napsat do tweetu cenu bez konzultace s kýmkoli je bizarní a bezprecedentní.

Prostě to nedává smysl. Vypadá to ze všeho nejvíc jako Muskova nezvládnutá snaha skřípnout spekulanty. To je ovšem velký úlet, ještě větší než Muskova nedávná verbální přestřelka s thajským záchranářem.

Když někoho označíte za pedofila, s vysokou pravděpodobností vás kriminál nečeká. Zato když lžete o materiálních aspektech veřejně obchodované společnosti, jde to dost lehce. V Americe jsou na manipulace s cenou akcií citliví. Vyprávět by o tom mohl třeba Jeffrey Skilling z Enronu, kterého příští rok v únoru propustí z alabamské věznice.

Americká komise pro cenné papíry už ostatně zavětřila a chce od Muska ukázat slibované peníze, aby zjistila, jak vážně byl Muskův tweet myšlen. Tohle zkrátka může skončit buď žalářem, anebo jednou z rekordních akvizic. A trh, soudě podle vývoje ceny akcií, zatím sází spíše na to první.

Autor je hlavním analytikem společnosti Conseq