Konec nákupních doporučení na banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ačkoliv byl říjen pro akciové trhy nejvýkonnějším měsícem za několik let, tituly pražské burzy postihlo snižování cílových cen a investičních doporučení.

Rakouská skupina Erste odnesla ztrátu 1,5 miliardy eur za třetí čtvrtletí a nedostatek kapitálu ve výši 750 milionů eur sadou snížených ratingů. Na neutrální z dosavadního nákupního doporučení snížili svůj pohled analytici japonské Nomury. Argumentem se stal propad ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 na úroveň 8,8 procenta, a Erste tak podle Nomury nutně potřebuje navýšit kapitál.

„Kapitál Erste se jeví jako velmi nedostatečný vzhledem k rizikovému profilu banky v regionu střední a východní Evropy,“ uvedli analytici japonské banky. Nomura nastaakcie vila cílovou cenu (tedy očekávaný kurz akcií za rok) na 24 eur, tedy zhruba 595 korun. Analytici JP Morgan snížili cílovou cenu také o čtvrtinu na 23 eur, tedy 570 korun.

Zajímavé změny cílových cenZajímavé změny cílových cen | E15, bloomberg

Důvodem ke snižování cílových cen dalšího bankovního titulu na pražském parketu – Komerční banky – je očekávání nižší dividendy za letošní rok vlivem odpisu řeckých dluhopisů v hodnotě dvou miliard korun. Analytici Nomury snížili odhad dividendy na 200 z původních 230 korun, což se odrazilo ve snížení cílové ceny na 3750 korun.

Analytici investiční banky Goldman Sachs reagovali zrušením nákupního doporučení, trochu nelogicky pak mírně zvýšili cílovou cenu na 4291 korun z původních 4270 korun. Goldman Sachs snížil očekávanou dividendu za letošní rok na 198 korun ze svého původního očekávání 262 korun.

Podle belgické KBC jsou akcie Unipetrolu příliš drahé, a poslední říjnový týden tak snížila doporučení z držet na prodat. „Považujeme Unipetrol za drahý při použití jakékoli valuační metriky,“ uvedli analytici. KBC zároveň snížila cílovou cenu na 140 z dosavadních 177 korun.