Koruna přestála šok z údajů o inflaci, její kurz dál zpevňuje

Česká měna se vyrovnává z šoku.

Česká měna se vyrovnává z šoku. Zdroj: Novak Tomas/Euro

Česká měna se vůči euru vrátila na úrovně, ze kterých před týdnem prudce oslabila po údajích o inflaci. V poledne se obchodovala na 27,78 koruny za euro a byla o zhruba 20 haléřů silnější než při čtvrtečním závěru. Zpevnila i k dolaru a dostala se pod hranici 24 korun za dolar.

Koruna k euru posiluje několik posledních dní. Po zveřejnění údajů o prosincové inflaci oslabila na konci minulého a počátkem tohoto týdne až na 28,50 korun za euro, protože investoři se obávali, že by centrální banka mohla chtít posunout cílovou úroveň pro kurz koruny z nynějších 27 korun ke slabším úrovním.

Komentář Miroslava Zámečníka:

Guvernér České národní banky Miroslav Singer ale v posledních dnech několikrát zopakoval, že centrální banka zatím nemá důvod reagovat.

Dnešní čísla ukázala, že se ceny výrobců propadají rychleji, než se čekalo, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. „Vzhledem k tomu, že jde především o efekt levné ropy a centrální banka ujišťuje, že to není důvod k reakci, nechávají data korunu v klidu,“ doplnil.

Vůči dolaru česká měna dopoledne posiluje společně s eurem. Evropská měna vůči dolaru maže ztráty nabrané po čtvrtečním překvapivém kroku švýcarské centrální banky, která zrušila limit pro kurz franku vůči euru.