Křetínský koupil akcie nizozemské pošty PostNL za téměř 1,5 miliardy korun

PostNL

PostNL Zdroj: profimedia.cz

Miliardář Daniel Křetínský pokračuje v loňské burzovní expanzi
PostNL
PostNL
PostNL
5
Fotogalerie

Investiční společnost Vesa Equity Investment miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče koupila přes šestnáct milionů akcií nizozemské pošty PostNL. Informovaly o tom během víkendu nizozemské servery Quote a DeAandeelhouder, které se odkazují na zprávu nizozemského burzovního dohledu.

Za akcie Vesa zaplatila na základě burzovních cen zhruba 56 milionů eur, což  představuje téměř 1,5 miliardy korun. Za tuto investici získala v poště podíl ve výši 3,24 procenta. Oba miliardáři jsou zároveň spoluvlastníky vydavatele deníku E15.

Dnes akcie PostNL prudce rostou o zhruba 4,5 procenta. Jedna akcie se během obchodování dostala až k ceně 3,8 eura, když okolo poledne stála 3,68 eura.

V případě Křetínského nejde o první investici do poštovní společnosti. Již minulý rok získal významný podíl v britské Royal Mail, kde je Vesa dokonce největším  akcionářem s 13,1 procenta akcií. „Investice do PostNL potvrzuje strategický záměr společnosti Vesa v logistickém sektoru,“ komentoval investici Branislav Miškovič, investiční ředitel Vesa Equity Investment s tím, že považují logistiku poslední míle, a to zejména v oblasti doručování balíků, za rostoucí byznys. Poslední míle je termín používaný v logistice pro poslední úsek cesty k zákazníkovi, který je z hlediska nákladů nejdražší.

Podle Miškoviče má nizozemská firma předpoklady, aby byla i nadále úspěšná. Má dobrou infrastrukturu, významný podíl na trhu a je důvěryhodným partnerem v oblasti doručování pro své klienty. „Může být považována za případ úspěšné transformace tradiční poštovní společnosti na moderního a efektivního poskytovatele doručovacích a logistických služeb,“ dodal Miškovič.

Oba miliardáři začali akcie Royal Mail nakupovat v dubnu loňského roku, kdy se akcie pohybovaly okolo 1,5 libry. Následně ještě akcie přikupovali. „V případě Royal Mail obzvláště oceňujeme tradici společnosti a význam služby, kterou poskytuje veřejnosti,“ komentoval již dříve investici Křetínského mluvčí Daniel Častvaj.

Investice se miliardářskému duu vyplatila, protože nyní se akcie Royal Mail prodávají za 4,56 libry. Kromě pošty oba miliardáři koupili na britských ostrovech rovněž podíl v obchodním řetězci Sainsbury’s. Investovali však i na dalších burzách včetně USA.

Velká burzovní jízda Křetínského během minulého roku se bohatě vyplatila.  „Hodnota portfolia menšinových podílů ve veřejně obchodovaných společnostech včetně účastí v Royal Mail, ProSiebenSat.1, Foot Locker, Casino, Sainsbury’s nebo Maisons du Monde vzrostla ke konci roku 2020 o 587 milionů eur,“ uvedla již dříve Křetínského skupina na svém twitterovém účtu.

V investiční společnosti Vesa Equity Investment má Křetínský rozhodující slovo, když společně se svými manažery ovládá 56procentní podíl. Zbytek vlastní Tkáč.