Křetínského LEAG investuje do plynové elektrárny v německém Leipheimu

Plynová elektrárna, ilustrační foto.

Plynová elektrárna, ilustrační foto. Zdroj: profimedia

Německý provozovatel hnědouhelných elektráren a dolů LEAG – spoluvlastněný českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) Daniela Křetínského a mezinárodní investiční skupinou PPF Investments, jejímž kontrolním akcionářem je dlouholetý spolupracovník Petra Kellnera Tomáš Brzobohatý – rozšiřuje své aktivity v Německu. Firma se stala stoprocentním podílníkem ve společnosti Gaskraftwerk Leipheim (GKL). S koupí GKL je spojena investice do plynové elektrárny o výkonu 300 megawattů v Leipheimu severovýchodně od města Ulm. 

Nová elektrárna bude postavena na základě výsledků výběrového řízení vypsaného provozovatelem přenosové soustavy Amprion na zvláštní technické zařízení, které bude v mimořádných situacích zajišťovat stabilitu sítě v Německu. GKL získala zakázku na tento perspektivní projekt tento týden.

Díky této investici bude LEAG zajišťovat bezpečnost dodávek elektřiny i v jižním Německu. Stejný úkol, tedy posilování stability sítě, zajišťují i obě plynové elektrárny, které skupina LEAG již provozuje – elektrárny Thyrow a Ahrensfelde u Berlína.

„Skupina LEAG usiluje o rozšíření svého portfolia výroby elektřiny, což se jí daří již v oblasti obnovitelné energie a jejího ukládání,“ potvrzuje Hubertus Altmann, člen představenstva elektráren LEAG. „Plynové elektrárny jsou pro nás významným pilířem energetické transformace, který s ohledem na pokles zajištěných kapacit posílí stabilitu našich soustav, a tím zmírní důsledky odchodu od jaderných a uhelných elektráren. Díky investici v Leipheimu budeme v budoucnu schopni posílit naši roli provozovatele strategických zařízení, a přispějeme tak k úspěšné transformaci energetiky v Německu. Současně bude investice i přínosem pro Lužici, protože díky ní budeme schopni zajistit stabilní prostředky pro obnovu využitelnosti území po těžbě uhlí.“ 

V roce 2019 byly v Braniborsku a Sasku zřízeny společnosti, které mají tuto obnovu zajišťovat a jejichž cílem je vytvářet paralelně s tvorbou zákonných rezerv ze strany společnosti dodatečné prostředky pro rekultivaci dolů.

Co je Amprion

Elektrárna v Leipheimu bude zřízena jako zvláštní technické zařízení podle ustanovení v přenosové a distribuční soustavě provozovatele Amprion. Tato zařízení mají vznikat všude tam, kde jejich vybudování vyžaduje bezpečnost a spolehlivost sítě. V jižním Německu je jejich výstavba zapotřebí zejména s ohledem na očekávané odstavování zbývajících jaderných elektráren. Po plánovaném uvedení elektrárny do provozu, k němuž má dojít v srpnu 2023, by elektrárna měla fungovat deset let. Elektrárna se nebude účastnit běžného obchodování na burze, její využití bude možné pouze prostřednictvím provozovatele přenosové soustavy Amprion.

Povolení stanovené předpisy na ochranu proti znečištění a rozhodnutí o schválení plánů výstavby nového vedení plynu a elektřiny již GKL získala. Přípravné stavební práce pro novou přípojku již byly zahájeny a v únoru by mělo dojít k vyklizení staveniště. Samotná výstavba by mohla začít v létě.

Daniel Křetínský, který je většinovým podílníkem skupiny EPH, je zároveň spolumajitel vydavatelství Czech News Center, kde vychází i deník E15.