Křetínský mění manažerskou strukturu, do skupiny přichází Roman Šilha

Šéf korporátního bankovnictví UniCredit Bank Roman Šilha

Šéf korporátního bankovnictví UniCredit Bank Roman Šilha Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Brendan Massam
Branislav Miškovič
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
Šéf korporátního bankovnictví UniCredit Bank Roman Šilha
10
Fotogalerie

Představenstva společností EP Global Commerce a VESA Equity Investment se rozhodla vytvořit specializovaný tým manažerů, který bude k dispozici oběma společnostem. Děje se tak v reakci na značný růst kapitálových investic mimo sektor energetiky a infrastruktury. Na post ředitele pro oblast fúzí a akvizic společností EPCG a VESA byl jmenován Roman Šilha. Ve skupině podle jejího sdělení zastávají nové role také současní manažeři, Branislav Miškovič a Brendan Massam. 

Šilha má za sebou více než 25 let zkušeností v oblasti investičního a firemního bankovnictví. Od roku 2007 působil jako předseda představenstva a výkonný ředitel ve společnosti CAIB Czech Republic&Slovakia, v roce 2010 odešel do UniCredit Bank na pozici ředitele pro velké korporátní klienty a od roku 2015 zastával pozici ředitele firemního a komerčního bankovnictví pro Českou republiku a Slovensko. Poslední dva roky strávil ve Vídni na pozici hlavního strategického poradce ředitele korporátního, investičního a privátního bankovnictví společnosti UniCredit pro region střední a východní Evropy.

Rozhovor s Romanem Šilhou pro E15 najdete zde >>>

Další posilou nového týmu je Branislav Miškovič, který se stává ředitelem pro investice společnosti VESA. Branislav je členem představenstev společností Mall Group a Czech Media Invest včetně vybraných dceřiných společností. 

Třetím členem nově vytvořeného týmu je Brendan Massam. Ten byl jmenován finančním ředitelem společností EPGC a VESA. Předtím byl finančním ředitelem společnosti EP Power Europe a působil také jako výkonný ředitel Leveraged Finance týmu v J.P. Morgan v Londýně či v Deutsche Bank v Londýně, New Yorku a Singapuru. 

VESA Equity Investment drží nekontrolní podíly v několika veřejně kótovaných společnostech včetně Casino GuichardPerrachon, Macy’s, Royal Mail Group či Foot Locker. VESA zároveň poskytuje podporu společnosti Czech Media Invest při správě jejího podílu v ProSiebenSat.1. EP Global Commerce je vlastníkem 29,9 procentního podílu ve společnosti Metro AG, která spravuje potravinový řetězec s více než 700 pobočkami po celém světě. EP Global Commerce je v Metro AG největším akcionářem.

Společnosti EPGC a VESA byly založeny a jsou vlastněny Danielem Křetínským, který je s 53 procentním podílem hlavním akcionářem, a jeho dlouholetým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem držícím 47 procentním.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.