Křetínský s Tkáčem získali pět procent americké sítě obchodních domů Macy's

Macy's, interiér obchodního domu, ilustrační foto

Macy's, interiér obchodního domu, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Macy's, obchodní dům, ilustrační foto
Macy's, administrativní centrála společnosti v Cincinnati
3
Fotogalerie

Fond Vesa Equity Investment ovládaný miliardáři Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem se stal podle zpráv newyorské burzy cenných papíru pětiprocentním podílníkem společnosti Macy's. Ta ve Spojených státech provozuje téměř tisíc obchodních míst, většinou obchodních domů. 

V relativně krátké době jde pro fond Vesa o další významnou akvizici známé zahraniční společnosti. Před týdnem Vesa oznámila, že drží přes pět procent akcií britské pošty Royal Mail.

Podobně jako u Royal Mail nakupovala Vesa akcie Macy's na volném trhu. Obchodním domům Macy's, jejichž finanční kondici nyní srazila opatření v boji proti pandemii Covid-19, propadla hodnota akcií od začátku roku asi o dvě třetiny. 

Vesa je nyní po současném nákupu v Macy's čtvrtým největším akcionářem. Aktuální investice Vesy má hodnotu zhruba dvě miliardy korun. Podle agentury Bloomberg chce Vesa vést konstruktivní jednání o budoucnosti ikonických obchodních domů.

Macy's, která byla založena v roce 1858 v New Yorku, patří dnes k největším retailovým řetězcům ve Spojených státech. Její roční tržby se blíží 25 miliardám dolarů, firma zaměstnává asi 130 tisíc lidí. Skupina aktuálně provozuje okolo 900 prodejen, z toho kolem 500 obchodních domů pod značkou Macy's a další obchodní místa pod značkami Bloomingdale’s a Bluemercury. 

Křetínský s Tkáčem i tímto krokem dál pokračují v zahraniční expanzi. V nedávné době získali nákupem akcií vliv například na německý retailový řetězec Metro, francouzskou síť supermarketů Casino či francouzská média včetně známého deníku Le Monde. Skupina EPH, kterou Křetínský řídí, je pak aktivní na evropském energetickém trhu.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč vlastní prostřednictvím společnosti Czech Media Invest vydavatelství Czech News Center, jehož součástí je i deník E15 a jeho web E15.cz.