Kurz akcií společnosti Twitter padá. Elon Musk pozastavil nákup sociální sítě

Elon Musk v dubnu nabídl za sociální síť Twitter 44 miliard dolarů. Využít k tomu chce vlastní peníze, financování od bank a také prostředky od dalších investorů.

Elon Musk v dubnu nabídl za sociální síť Twitter 44 miliard dolarů. Využít k tomu chce vlastní peníze, financování od bank a také prostředky od dalších investorů. Zdroj: Reuters

Sociální síť Twitter
2
Fotogalerie

Miliardář Elon Musk dočasně pozastavil kroky vedoucí k mnohamiliardové akvizici společnosti Twitter.

Kurz akcií se v reakci na Muskovo nečekané oznámení prudce propadl – přibližně o pětinu v porovnání se čtvrteční uzavírací cenou na úroveň okolo 37 dolarů.

Musk oznámení zveřejnil právě na svém twitterovém účtu. Přiložil k tomu odkaz na téměř dva týdny starou zprávu agentury Reuters ohledně počtu falešných uživatelů na Twitteru s tím, že chce tyto údaje ověřit. 

Vývoj ceny akcií nejspíš potěšil americký fond Hindenburg. Ten na začátku tohoto týdne oznámil, že otevřel burzovní „sázku“ na pokles ceny akcií společnosti Twitter. Jako důvod fond uvedl očekávání, že by Musk mohl od dohodnuté transakce v hodnotě 44 miliard dolarů (zhruba 1,04 bilionu korun) ustoupit a snažit se vyjednat nové podmínky.

Této variantě nahrává vývoj na akciových trzích, kde se v posledních týdnech výrazně propadají zejména kurzy technologických titulů. Podle názoru analytiků Hindenburgu by se bez Muskovy nabídky ve výši 54,20 dolaru za kus pohybovala na newyorské burze cena akcií firmy Twitter výrazně níž. A dnešní vývoj jim dává za pravdu.

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
• Videhub