Londýnská burza makléřům zakázala pití

London Metal Exchange

London Metal Exchange Zdroj: Profimedia

Jedna z tradičních obchodních institucí v Evropě, Londýnská burza kovů (LME), změnila svá pravidla. Po více než 140 letech nebude možné v průběhu obchodování pít alkohol. Důvodem je snaha o zlepšení reputace. 

O změně obchodních pravidel informoval deník Financial Times. Zákaz se týká všech obchodníků pohybujících se v takzvaném „kruhu“. Jde o místo, kde se uskutečňují samotné obchody, a tedy i globální cena komodit. Významná část obchodů na LME probíhá ještě tradiční formou, kdy makléři "předávají" ceny vyvoláváním nebo zdvižením ruky.

Právě volná pravidla na LME byla dlouhodobě terčem kritiky, mnohdy se totiž obchodování pozvolna proměnilo v dlouhé večírky. Na to v minulosti vzpomínal také současný šéf britské Brexit Party Nigel Farage, který před příchodem do politiky obchodoval právě na LME.

Postupná změna pravidel přichází také s ohledem na rostoucí počet žen v instituci. Již v minulosti se totiž na burzu snesla kritika kvůli pořádání pravidelných večírků v londýnském Playboy klubu. Také proto v dubnu instituce přijala první kodex chování, podle kterého se společenské akce nesmí konat v místech, kde se někteří pracovníci „mohou cítit nepříjemně“. V květnu se do vedení parketu dostala první žena, Gay Huey Evansová.