Londýnská burza poprvé od roku 1985 pozastavila obchodování. Zachraňovala tím čínskou firmu

Obchodování na burze London Metal Exchange, jedné z posledních na světě, kde ještě probíhá takzvaná otevřená dražba

Obchodování na burze London Metal Exchange, jedné z posledních na světě, kde ještě probíhá takzvaná otevřená dražba Zdroj: Reuters

Obrovský poprask se v uplynulém týdnu spustil na London Metal Exchange, což je největší světový trh pro obchodování s průmyslovými kovy. Kvůli prudkému nárůstu ceny niklu se do vážných potíží dostala jedna čínská průmyslová společnost. Vedení burzy jí pomohlo nevídaným krokem, kvůli kterému se však nyní bouří ostatní obchodníci včetně velkých fondů.

Problémy na londýnské burze začaly v pondělí. Zejména kvůli nejisté situaci způsobené ruskou invazí na Ukrajinu a také kvůli spekulacím obchodníků na růst nikl napřed v pondělí zdražil o více než 60 procent a v úterý se cena během několika hodin až zdvojnásobila. Obvykle přitom ceny niklu stoupají a klesají  maximálně o jednotky procent denně.

Právě Rusko patří k největším světovým producentům niklu a kvůli sankcím a krokům ruské vlády mohou být dodávky tohoto důležitého kovu na světové trhy ohroženy.

Kvůli prudkému zvýšení burzovní ceny se do potíží okamžitě dostala čínská společnost Tsingshan Holding. Velký producent niklu se prodejem termínových kontraktů zajišťuje vůči kolísání cen. Hrozily jí mnohamiliardové ztráty a burza se obávala, že firma nebude schopná dostat svým závazkům. To by způsobilo velké finanční trable i některým menším makléřským firmám, které pro Tsingshan obchody zprostředkovávaly.   

A tak se vedení LME místo toho, aby nechalo Číňany padnout, rozhodlo k bezprecedentnímu kroku – zrušilo veškeré úterní obchody na trhu s niklem. Jednalo se o více než devět tisíc transakcí v hodnotě okolo čtyř miliard dolarů, v přepočtu zhruba 91 miliard korun. Navíc poprvé od roku 1985, kdy se rozpadl kartel na trhu s cínem, pozastavila LME obchodování. Obnoveno bude nejspíš v průběhu příštího týdne.

Vedení burzy ve čtvrtek hájilo své kroky tím, že prudce rostoucí cena niklu způsobila obrovské systematické riziko a hrozilo, že někteří členové burzy zkrachují. Na druhou stranu však management burzy připravil o zisky obchodníky, kteří by na úterním nárustu vydělali. Zrušení obchodů také například způsobilo problémy bankám, které na burze zajišťují ceny pro své klienty.

SWIFT – Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Vůči burze se tak spustila ostrá kritika. „Na LME jsem obchodoval mnoho let, takže je to pro mne velké zklamání,“ řekl agentuře Bloomberg burzovní veterán Luke Sadrian, který řídí komoditní fond Commodities World Capital. Kvůli obavám, že burza zruší kvůli případným dalším výjimečným situacím obchody i u jiných kovů, se rozhodl všechny své pozice na LME uzavřít. 

„LME byla v úterý otevřená a členové v dobré víře uzavřeli obchody a ty měly být dodrženy. To je celý účel regulovaného trhu,“ řekl Bloombergu jiný manažer David Lilley z fondu Drakewood Capital Management, který se rovněž snaží vydělávat na pohybech cen kovů, ať už niklu, či třeba mědi.

„Toto je velká rána pro důvěryhodnost burz v Londýně,“ řekl listu Wall Street Journal jiný obchodník, Don Wilson z chicagské firmy DRW.

Objevila se i obvinění, že za rozhodnutím vedení burzy stojí její majitel. Tím je hongkongská burzovní skupina HKEX. Podle některých expertů by obchody nebyly zrušeny, pokud by ztráta hrozila jiné než čínské firmě. Hongkong je i přes svou relativní míru samostatnosti součástí Číny, a tak tam stejně jako v pevninské části země vládne komunistická strana.