Češi vykupují zlaté cihly a mince. Mohou za to válka na Ukrajině a obavy z inflace

Čeští investoři více nakupují fyzické zlato. Důvodem jsou obavy z inflace i válka na Ukrajině.

Čeští investoři více nakupují fyzické zlato. Důvodem jsou obavy z inflace i válka na Ukrajině. Zdroj: profimedia

Válka na Ukrajině, vysoká inflace a s tím spojené obavy ze znehodnocení úspor zvyšují poptávku po zlatých cihličkách a mincích. Zároveň na trzích roste i cena drahého kovu, jež v pondělí poprvé od léta předminulého roku překonala hranici dvou tisíc dolarů a v porovnání se začátkem roku je vyšší zhruba o devět procent. Zlato bývá klasicky považováno za bezpečný důvod pro období geopolitické a ekonomické nejistoty. Zvýšený zájem o drahý kov sledují i tuzemští prodejci. 

„V posledních dnech zaznamenáváme skokový nárůst prodejů zlata. Naše tržby vzrostly meziročně zhruba trojnásobně,“ uvedl generální ředitel společnosti Golden Gate CZ Libor Brůna.

Větší poptávku po zlatě potvrzují i další prodejci, například Česká mincovna. Podle jejího marketingového ředitele Jaroslava Černého však není důvodem jen válka na Ukrajině. „Těch vlivů je několik a nedají se přímo separovat a identifikovat jednotlivě,“ řekl.

„Zájem o investice odstartovala pandemie a ještě jej umocnila inflace. Nyní začal konflikt na Ukrajině a do toho ze dne na den zkrachovala banka,“ uvedl s odkazem na pád Sberbank, která je součástí ruské bankovní skupiny. Sberbank musela v závěru února uzavřít pobočky poté, co klienti začali kvůli obavám o budoucnost banky hromadně vybírat vklady. Česká národní banka následně zahájila kroky k odebrání licence. 

Válka na Ukrajině zvýšila zájem o zlato i mezi lidmi, kteří je dosud nevlastnili. „Větší objemy ale investoři nakupovali už mnohem dříve, ještě před covidovou epidemií, v očekávání ekonomické krize,“ poznamenal majitel internetového obchodu Zlaťák.cz Lukáš Zeman. 

Naopak na úrovni loňského roku zůstávají prodeje zlata v případě movitějších klientů Raiffeisenbank. „Zde sehrály svou roli zvyšující se sazby. Klientům dávalo smysl řešit úložky například do termínovaných vkladů,“ sdělil deníku E15 Jiří Zelinka, ředitel privátního bankovnictví F. W. Raiffeisenbank.

Podobný vývoj, tedy výrazný nárůst zájmu o fyzické zlato a růst jeho ceny, nastal naposledy v prvních měsících předloňského roku po příchodu pandemie. Po prvotním zakolísání zlato výrazně zdražovalo a troyská unce se v létě 2020 obchodovala až za přibližně 2050 dolarů. Následovala však korekce.

Prodejcům zlata – včetně těch českých – předloni dokonce činilo potíže uspokojovat poptávku. Kvůli nákaze byly na jaře 2020 na několik týdnů uzavřeny provozy nejvýznamnějších světových zpracovatelů zlata a dalších drahých kovů. Rafinérie se nacházejí zejména ve švýcarském kantonu Ticino, který sousedí s Itálií. Právě tato země byla pandemií zasažena jako první.

Nyní se situace v menším měřítku opakuje. Rafinérie sice fungují, ale nestíhají svou produkcí slitků a mincí pokrývat poptávku. „Dodání trvá déle, než tomu bylo například před měsícem. Nicméně kov stále je a zatím se dá ještě koupit bez větších problémů,“ řekl obchodní ředitel firmy Zlaťáky Jan Rožek.

Další vývoj ceny zlata a zájmu o ně bude přinejmenším v nejbližší době záviset na dění na Ukrajině. „Aktuálně investoři přistupují ke zlatu jako k bezpečnému přístavu a zvýšený zájem tlačí cenu drahých kovů nahoru,“ uvedl portfolio manažer Generali Investments CEE Patrik Hudec.

„Pokud by ale na globálních trzích vypukly panické výprodeje v reakci na další eskalaci, nezůstalo by v první vlně ušetřeno patrně ani zlato,“ dodal. Investoři by se při takovém scénáři zbavovali aktiv včetně zlata ve snaze získat hotovost, například kvůli splacení závazků. 

Z dlouhodobějšího hlediska bude podle Hudce cena zlata záviset na inflaci a rovněž na vývoji produkce v Rusku. To se spolu s Austrálií dělí o pozici dvojky nejvýznamnějšího těžaře zlata na světě hned po Číně.

„V reakci na sankce a tlak na sociální zodpovědnost zahraniční firmy rychle ukončují své aktivity na území Ruské federace, těžaře zlata nevyjímaje. Společně s horším přístupem k novějším technologiím můžeme očekávat pokles ruské produkce drahých kovů,“ upozornil Hudec.

Důležité budou také letošní kroky americké centrální banky. „Očekává se, že Fed by měl zvýšit sazby třikrát. Nicméně vzhledem k vývoji na akciových trzích a k válečnému konfliktu by zpřísnění měnové politiky nemuselo být až tak výrazné,“ řekla Eva Mahdalová, analytička společnosti Finlord. Takový vývoj by byl pro cenu zlata příznivý.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub