Majitelé Bezvavlasy prodali na burze akcie za více než sto milionů. Část akcií z IPO stáhli

Ecommerce společnosti Bezvavlasy je již čtvrtou firmou, která letos vstoupila na trh Start pražské burzy.

Ecommerce společnosti Bezvavlasy je již čtvrtou firmou, která letos vstoupila na trh Start pražské burzy. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Za nižší cenu a v menším objemu, než původně plánovali, prodali investorům své akcie zakladatelé e-commmerce společnosti Bezvavlasy. Důvodem byl slabší zájem. Primární veřejná nabídka (IPO) na trhu Start pražské burzy skončila dnes v poledne.

Firma zabývající se online a velkoobchodním prodejem vlasové kosmetiky umístila mezi investory 230 tisíc akcií (23procentní podíl) v celkové hodnotě 112,7 milionu korun. Cenné papíry prodávali majitelé firmy František Novotný a Aleš Hudeček. Emise sice byla přeupsána, nicméně majitelé se rozhodli využít možnosti neprodávat všechny nabízené akcie.

Upisovací kurz byl tedy nakonec stanovený na 490 korun. Akcie se prodaly při nižší hranici upisovacího pásma, které bylo až 630 korun. Veřejná nabídka ocenila firmu na 490 milionů korun.

„Naše ambice byly blíže hornímu cenovému pásmu. Chápeme, že pohledem současného negativního sentimentu na trzích je tento cíl nereálný,“ uvedli zakladatelé. Ti budou i nadále většinovými majiteli společnosti Bezvavlasy.

Z(a)tracená čísla – Recese:

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 8. díl • Videohub

„Rozhodli jsme se tak využít možnosti neprodávat všechny nabízené akcie, což nám umožňuje prospekt veřejné nabídky,“ dodali s tím, že věří, že reálná hodnota firmy je vyšší. Zbylé akcie nyní nechtějí prodávat a hodlají si je naopak dlouhodobě ponechat.

Obchodování na trhu Start pražské burzy bude zahájeno 7. září.

Vedle akcií, které byly nabízeny na trhu Start, majitelé prodali dalších 50 tisíc akcií po 490 korunách, a to v neveřejné části. Fondy finančníka Františka Bostla, jehož společnost Starteepo úpis připravovala, upsaly celkem 16 tisíc akcií, jeden tisíc kusů koupil generální ředitel Bezvavlasy.cz Jaromír Muchka. Zbytek, tedy 33 tisíc akcií, si zajistil soukromý investor Jaroslav Šura. V případě této části úpisu ke změně nedošlo.

Kromě Česka, které v současnosti tvoří většinu obratu, operuje firma Bezvavlasy také na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2021 se její tržby zvýšily o 29 procent na 450 milionů korun, provozní zisk EBITDA vzrostl dokonce o 46 procent na 41,3 milionu korun. Čistý zisk po zdanění se více než zdvojnásobil na 32,6 milionu korun.

Start je na pražské burze určený pro menší a středně velké podniky. V předchozích měsících na něm úspěšně prodali své akcie výrobce klik a kování M&T bývalého fotbalového reprezentanta Ivo Ulicha, slovenská metalurgická firma Gevorkyan a také gastronomická společnost Coloseum Holding, i když v jejím případě byl zájem investorů poměrně vlažný.