Meziročně o 76 procent. Zisk Ericssonu roste rekordně

Ericsson

Ericsson Zdroj: Ericsson

Zisk největšího světového výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson ve druhém čtvrtletí výrazně vzrostl. Celkové tržby sice mírně klesly, zvedly se ale výnosy klíčové divize zařízení pro mobilní sítě. Švédská firma v dnešní výsledkové zprávě uvedla, že rostoucí kontrakty této divize by měly v dalším čtvrtletí posílit i celkové tržby.

Čistý zisk Ericssonu vzrostl v meziročním srovnání o 76 procent na 2,7 miliardy švédských korun, tedy zhruba osm miliard korun českých. Provozní zisk dosáhl čtyř miliard švédských korun proti 2,5 miliardy švédských korun před rokem. Tržby klesly o jedno procento na 54,8 miliardy švédských korun.

Zisk i tržby překonaly průměrné odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Akcie Ericssonu díky tomu po zveřejnění zprávy povyskočily o více než sedm procent. Výnosy síťové divize se zvýšily o pět procent na 29 miliard švédských korun. Rostly na klíčových trzích Číny, Indie, USA a Blízkého východu. V Číně Ericcson prodává zařízení pro masivní nástup sítí čtvrté generace.

Vývoj akcií Ericsson za posledních 5 let

Zdroj: uk.finance.yahoo.com

Ericsson uvedl, že na celkové tržby působily negativně nepokoje v částech Blízkého východu a Afriky. Snížily se i tržby firmy na japonském trhu.