Miliardář Icahn čelí podezření z insider tradingu

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: CTK

Americké úřady vyšetřují známého aktivistického investora Carla Icahna, golfistu Phila Mickelsona a hazardního hráče z Las Vegas Williama Walterse kvůli podezření ze zneužití neveřejných informací pro zisk z obchodování na burze, tzv. insider trading. Icahn oznámil, že o vyšetřování neví.

Vyšetřovatelé z Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) zjišťují, zda Mickelson a Walters nevyužili tajných informací od Icahna o jeho investicích do veřejných firem, čímž by se dopustili nelegálních obchodů, prohlásil zdroj agentury Reuters, který tak potvrdil páteční zprávu listu The Wall Street Journal.

Icahn v reakci na zprávu prohlásil, že neví o tom, že by byl vyšetřován federálními úřady kvůli podezření z insider tradingu a nikdy za 50 let své činnosti neprozradil nikomu žádné neveřejné informace. „Nevíme o žádném vyšetřování,“ řekl Icahn. „Kromě toho vždy velmi pečlivě dodržujeme všechny právní požadavky při všech našich aktivitách. Věříme, že vytváření pobuřujících a spekulativních prohlášení, zvláště když máme 50 let neposkvrněnou pověst, je jasně nezodpovědné.“

Mickelson a Walters nebyli k zastižení, aby se ke zprávě vyjádřili. Mluvčí FBI a SEC se ke zprávě odmítli vyjádřit.

Centrem vyšetřování jsou podezřelé obchody s firmou Clorox pár dní předtím, než Icahn v roce 2011 učinil nabídku na koupi firmy. Icahn v únoru 2011 nahromadil ve firmě Clorox podíl 9,1 procenta. V červenci pak učinil nabídku na firmu, která ji ohodnotila na více než deset miliard dolarů (201,6 miliardy korun) a poslala akcie firmy vzhůru.

Vyšetřovatelé prý rovněž zkoumají obchody, které Mickelson a Walters uskutečnili ve vztahu k firmě Dean Foods.