Miliardář Krúpa o akciích Monety: GE se narychlo zbavila podílu, protože se nás bojí

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital

Pavol Krúpa, slovenský miliardář, zakladatel a většinový vlastník společnosti Arca Capital Zdroj: Rasch Jan/Euro

Moneta. Pobočky GE Money Bank mění tvář
Moneta Money Bank
GE Money Bank, banka,
Pobočka GE Money Bank ve Znojmě
5
Fotogalerie

Menšinový vlastník banky Moneta Money bank, americký GE Capital International, nečekaně oznámil prodej 125 miliónů kusů akcií banky, což odpovídá takřka čtvrtině celkového objemu akcií Monety. 

Při květnovém vstupu na burzu přitom GE tvrdilo investorům, že svůj 49procentní podíl začne rozprodávat přes burzu až po uplynutí šestiměsíční lhůty. Ta měla vypršet koncem letošního listopadu.

„GE urychlilo prodej svého podílu kvůli našim iniciativám ve směru k Agrobance,“ uvedl pro server E15.cz miliardář Pavol Krúpa, jehož finanční skupina Arca Capital podala minulý týden na Agrobanku trestní oznámení.

Arca rozporuje kupní smlouvu mezi tehdejší GE Capital Bank, Agrobankou a tehdejším nuceným správcem banky Jiřím Klumparem z roku 1998. Podle Arcy byla pro akcionáře Agrobanky nevýhodná a způsobila jim i bance značnou finanční újmu. „Jde o náš podíl v Agrobance, v této věci zastupujeme i další akcionáře,“ dodává Krúpa.

V souvislosti s tím Krúpa vyzval GE Capital, aby oznámený prodej svého podílu v Monetě pozastavila. Arca uvádí, že prodej 125 miliónů kusů akcií Monety formou zrychleného úpisu akcií zahraničním investorům by měl být finalizován právě dnes.

„Převod části Agrobanka Praha stále nebyl zapsán do obchodního rejstříku a likvidace původní Agrobanky Praha nebyla doposud ukončena, čímž přetrvává riziko soudních sporů o navrácení části podniku Agrobanka Praha nebo narovnání případných nároků akcionářů společnosti Agrobanka Praha,“ uvedla ve své zprávě Arca.

Moneta považuje otázku Agrobanky za uzavřenou. "Pokud dojde k opětovnému vyšetřování takzvané kauzy Agrobanka, jak se již stalo několikrát v minulosti, výsledek bude stejný. K žádným nepravostem zde nedošlo. Moneta považuje kauzu za uzavřenou, Agrobanka je v závěrečné fázi likvidace a připravuje výplatu likvidačního zůstatku. Tento postup byl schválen 96 procent akcionářů Agrobanky," uvádí šéf právníků Monety Tomáš Černý. 

Analytici hodnotí prodej podílu GE jako nečekaný, nicméně pro akcie banky v budoucnu spíše pozitivní krok. „Oznámení je překvapivé, vzhledem ke stále trvajícímu období 180 dnů, po které GE nemělo prodávat akcie po květnovém uvedení na burzu. Z našeho pohledu se jedná o pozitivní zprávu vzhledem k tomu, že se snižuje riziko veliké nabídky akcií ke konci šestiměsíční lhůty na začátku listopadu,“ říká analytik J&T Milan Lávička.