Morgan Stanley: euro bude na konci roku levnější než dolar

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Dennis Skley via Flickr

Euro by v letošním roce mělo sestoupit pod paritu s americkým dolarem, předpověděla americká investiční banka Morgan Stanley. Jednotná evropská měna by se podle nové prognózy měla ve čtvrtém čtvrtletí prodávat za 0,98 dolaru, namísto dříve předpokládaných 1,05 dolaru.

Během dnešního obchodování euro sestoupilo na čtyřtýdenní minimum 1,0561 dolaru. Dolů evropskou měnu tlačí pokles výnosů evropských dluhopisů, nicméně investory znepokojují také finanční problémy Řecka.

„Předpokládané opětovné zrychlování americké ekonomiky by mělo držet dolar při síle,“ uvedli analytici Morgan Stanley. „Rozdíly ve výnosech budou držet euro pod tlakem,“ dodali.

Evropská centrální banka (ECB) v rámci snahy o podporu ekonomiky eurozóny drží svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,05 procenta. Navíc do ekonomiky pumpuje peníze prostřednictvím nákupů vládních dluhopisů a dalších cenných papírů. Tyto nákupy pak přispívají k poklesu výnosů dluhopisů.

Kurz eura k dolaru

Pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně je v ostrém kontrastu s vývojem ve Spojených státech. Americká centrální banka (Fed) totiž nákupy vládních dluhopisů již v loňském roce ukončila a nyní se připravuje na zvyšování úrokových sazeb.

Vůči dolaru by měla ve světle květnových parlamentních voleb oslabovat i britská libra. Z aktuálních 1,46 dolaru by měla klesnou na 1,39 dolaru v červnu.