Morgan Stanley některým klientům sníží cenu akcií Facebooku

Facebook

Facebook Zdroj: CTK

Americká investiční banka Morgan Stanley zřejmě části drobných investorů sníží cenu, za kterou první den obchodování nakoupili akcie Facebooku. Píše se to v interních materiálech, k nimž se dostala agentura Reuters. Okolnostmi nepovedeného vstupu akcií firmy na trh se mezitím začal zabývat výbor amerického Kongresu a na firmu i banky se snesla vlna žalob.

Banka Morgan Stanley dnes makléřským společnostem sdělila, že zkoumá každou transakci s akciemi Facebooku a že provede cenovou úpravu pro ty drobné investory, kteří během prvního obchodního koupili akcie Facebooku za příliš vysokou cenu. Banka, která je hlavním manažerem emise, existenci interního dokumentu potvrdila, dál to ale nechtěla komentovat.

„Všechny příkazy nyní kontrolujeme a zkoumáme, zda byly vypořádány za nejlepší možnou cenu. Očekáváme, že v některých případech cenu změníme. Nejprve budou zpracovány pokyny, u nichž bude změna nejvýraznější,“ uvedla banka v instrukcích pro svých více než 17 tisíc makléřů. Celý proces potrvá několik dnů.

Akcie Facebooku se v pátek začaly obchodovat v ceně 38 dolarů, udržely se nad ní ale zřejmě jen díky intervenci upisujících bank. V prvních dvou dnech tohoto týdne akcie prudce oslabily, v pondělí o 11 procent a v úterý o dalších devět, i když trh jako celek zpevňoval. Dnes je to naopak; akcie Facebooku zpevňují, zatímco trhy klesají.

Dlouho očekávaná emise akcií Facebooku se hned první obchodní den setkala s technickými problémy na straně trhu Nasdaq Stock Market, kde se akcie firmy obchodují. Některé objednávky na nákup nebyly vůbec uspokojeny a část jich byla vypořádána až začátkem tohoto týdne.

Objevily se také informace, že analytik banky Morgan Stanley těsně před vstupem akcií Facebooku na trh zhoršil výhled tržeb firmy. Banka o tom ale informovala jen vybrané klienty, za což se na ni snesla vlna kritiky. Část investorů už podala na Morgan Stanley i zástupce Facebooku žalobu. Vstupem firmy na trh se zabývají i nejvyšší regulační orgány v USA, což je pro tyto případy Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a Regulační úřad pro finanční sektor (FINRA).

Nejnověji se dnes do případu vložil bankovní výbor amerického Senátu. Hodlá se setkat jak s regulátory, tak se zástupci Facebooku. Zatím ale věc nebude oficiálně vyšetřovat, schůzka má mít jen informativní charakter. Výbor uvedl, že se o případ začal zajímat na základě informací, které se o vstupu akcií Facebooku na trh objevily v médiích.

Akcie Facebooku navzdory nepříznivým zprávám a podaným žalobám od rozladěných investorů dnes paradoxně začaly růst. Zatímco hlavní akciové indexy vykazovaly pokles až o jedno procento, Facebook vykazoval růst asi o 1,5 na 31,50 USD. To je ale proti upisovací ceně pořád ještě propad o 17 procent. K růstu mohlo přispět příznivé hodnocení jednoho z analytiků a stanovený cenový cíl 40 dolarů.