Muskův SpaceX nabídl další akcie, hodnota firmy přesahuje 175 miliard dolarů

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019

Elon Musk představil projekt Starship v září 2019 Zdroj: Reuters

Americká vesmírná společnost SpaceX nabídla investorům další akcie. S odvoláním na informované zdroje to ve čtvrtek uvedla agentura Bloomberg. Nabídka by podnik ocenila na více než 175 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Firma se k agenturním informacím bezprostředně nevyjádřila. Zakladatelem a šéfem podniku je miliardář Elon Musk.

Objem nabídky, která zatím nemá konečnou podobu, by se mohl ještě zvýšit a s ní i hodnota podniku. Současné ocenění firmy se pohybuje kolem 150 miliard dolarů, což z ní dělá jednu z nejhodnotnějších soukromých firem na světě.

Miliardář a investor Ron Baron v listopadu odhadl, že SpaceX bude mít do roku 2030 hodnotu zhruba 500 miliard dolarů. Baron podle serveru CNBC vlastní akcie firmy v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů.

Pod SpaceX patří i divize satelitního internetu Starlink. Musk v listopadu uvedl, že tato divize dosáhla bodu, kdy generuje dostatek tržeb na pokrytí nákladů. Cílem Starlinku je vytvořit síť, která by pomocí několika tisíc malých satelitů na oběžné dráze kolem Země umožnila vysokorychlostní připojení k internetu z jakéhokoli místa na světě. Divize má přibližně 5000 satelitů na nízké oběžné dráze Země.