Nález v Mosambiku téměř zdvojnásobí zásoby zemního plynu Eni

Italský energetický gigant Eni objevil ložisko zemního plynu na pobřeží Mosambiku, které se velikostí téměř vyrovná všem dosavadním těžebním zdrojům firmy. Východoafrický stát by se díky objevu mohl stát hlavním dovozcem plynu do východní Asie, napsal deník Wall Street Journal (WSJ).

První hlubinný vrt Eni ve zkoumané oblasti odhalil přibližně 15 bilionů krychlových stop zemního plynu. Zdroje listu obeznámené s výzkumem tvrdí, že plyn má velmi dobrou kvalitu a je navíc neobvykle snadno vytěžitelný. Eni na konci roku 2010 uvedla, že jí vlastněné rezervy zemního plynu dosahují 17,7 bilionu krychlových stop, nynější objev je tedy výrazně navyšuje.

V ložisku, které dostalo název Mamba, vlastní Eni 70 procent. Zbytek si mezi sebou rovným dílem dělí portugalská Galp Energia, korejská Gas Corp. a mosambická státní energetická společnost. Právě pro posledně jmenovanou firmu, respektive mosambickou vládu, je objev zásadní. Bývalá portugalská kolonie, která se osamostatnila až v roce 1975, nemá žádné zásoby ropy a dosud jen nepatrné známé zásoby zemního plynu. Měřeno podle hrubého domácího produktu na obyvatele se řadí mezi nejchudší země světa.

Objev ložiska zemního plynu v oblasti nedávno oznámila americká společnost Anadarko Petroleum, rozsah jejího nálezu byl ale mnohem menší. Podle WSJ se díky poslednímu nálezu vyplatí v zemi vybudovat terminál na zkapalnění plynu, který umožní jeho vývoz na velké východoasijské trhy jako Čína, Jižní Korea nebo Japonsko. Těžba ale kvůli chybějící infrastruktuře nezačne dříve než za pět let.

Akcie italského těžaře od konce září, kdy firma prodala své podíly v plynovodech Transitgas a TENP, výrazně posílily. Navzdory a dnešnímu objevu ale akcie nijak neposilují a drží se poblíž včerejšího závěru obchodování, tedy 15,72 eur.

Eni těží v Africe více ropy a zemního plynu, než kterákoli jiná společnost. Její hlavní zásoby se dosud nacházely v Libyi, Alžírsku, Nigérii a Angole. Výzkum v pobřežních vodách u Mosambiku ale ještě pokračuje a zdroje amerického listu tvrdí, že Eni již odhalila další potenciální ložiska. V Česku firma vlastní podíl v České rafinérské a usiluje o koupi státního distributora paliv Čepro.