Nasdaq vzal vinu za zastavené obchodování na sebe

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Provozovatel akciového parketu zaměřeného na technologické akcie přiznal vinu za tříhodinový výpadek obchodování 22. srpna. Nasdaq chybu označil za nepřijatelnou a uvedl, že problémy, které ji způsobily, byly pod jeho kontrolou.

Přiznání přišlo po více než týdnu strkání hlavy do písku a ukazování na jiné. Burza otočila poté, co zveřejnila předběžné závěry svého interního vyšetřování. Nasdaq ale nadále trvá na tom, že problémy na elektronické obchodní platformě, kterou provozuje konkurenční NYSE Euronext, vedly k pádu systému Nasdaqu.

Nejasné zůstává, jaké závěry ze srpnových událostí Nasdaq vyvodí a k jakým krokům přistoupí, aby se situace neopakovala. Představitelé Nasdaqu zatím mluví o změnách designu, další účastníci obchodování s cennými papíry už ale diskutují o možnostech, které by snížily jejich závislost na parketech, jako je Nasdaq.

„Víme, že tam budou problémy se softwarem, víme, že tam budou nedokonalosti. Snažíme se to přivést k dokonalosti, ale je to těžké,“ přiznal minulý týden ředitel Nasdaqu Robert Greifeld v rozhovoru pro deník Wall Street Journal.
Obchodování s akciemi se zastavilo ve čtvrtek 22. srpna krátce po poledni poté, co zkolaboval procesor, který dodává informace o aktuálních cenách širšímu trhu. Tříhodinový výpadek byl zatím posledním z technologických selhání, která znepokojují investory po celém světě.

Mnozí si začínají klást otázky o stabilitě a spolehlivosti sítě systémů, jež se používají k nákupu a prodeji miliard akcií denně.

Špatný měsíc pro americké indexy
Americké akcie oslabily kvůli neuspokojivým údajům o ekonomice USA a přetrvávajícímu napětí kolem Sýrie. Za celý srpen vykázal jejich index S&P 500 nejprudší měsíční pokles od loňského května, odepsal 3,1 procenta. Dow Jonesův index ztratil 4,4 procenta, Nasdaq Composite klesl o jedno procento. Analytik Lawrence Creatura ze společnosti Federated Investors upozornil, že akciový trh je v posledních týdnech také tlačen dolů nejistotou. Investoři již delší dobu spekulují o tom, kdy začne Fed omezovat opatření na podporu ekonomiky.