Evropské akciové trhy odevzdaly dopolední zisky. Asijské posílily nejvíce za 12 let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Obchodování na západoevropských burzách začalo v polovině týdne optimisticky. Hlavní indexy rostly po otevření burz i o více než dvě procenta. Dopoledne ale zisky odepsaly a přešly do červených čísel. Nevídaně dobře zakončily asijské parkety.

V úterý přitom panevropský STOXX 600 zpevnil přes osm procent. Německý DAX v úterý dokonce vystřelil o 11 procent a ve středu se vrátil nad psychologicky důležitou hranici 10 tisíc bodů.

Evropský akciový trh nicméně kvůli obavám z důsledků koronaviru stále vykazuje pokles o více než 25 procent z rekordního maxima, na které se vyšplhal minulý měsíc.

Dohoda politiků ve Spojených státech ohledně stimulačních opatření, která mají zmírnit hospodářské dopady koronaviru, už výrazně podpořila také asijské akcie. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 zpevnil o 8,04 procenta a obchodování zakončil na 19 546,63 bodu. Zaznamenal tak nejprudší procentní nárůst od října 2008.

K růstu japonských akcií podle agentury Kjódó přispěla zpráva o odkladu olympijských her v Tokiu na příští rok, která rozptýlila obavy z jejich zrušení.

Index jihokorejských akcií KOSPI vzrostl o 5,89 procenta na 1704,76 bodu. Index šanghajské burzy Shanghai Composite si připisoval zhruba 2,2 procenta.

Mimoamerické trhy těžily rovněž z úterního prudkého růstu Wall Street. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, se v úterý zvýšil o 11,37 procenta na 20 704,91 bodu. Zaznamenal tak nejprudší nárůst od roku 1933.