Padesát dní do půlení bitcoinu. Událost může změnit trh jinak, než by si držitelé přáli

Zaměstnanci pracují na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii.

Zaměstnanci pracují na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii. Zdroj: Reuters

Zakladatelé Bitminer Factory s klientem.
Zaměstnanec pracuje na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii.
Zaměstnanec pracuje na těžebních strojích v Bitminer Factory ve Florencii.
Zaměstnanec pracuje na těžebních .strojích v Bitminer Factory ve Florencii
Zaměstnanec pracuje na počítačovém serveru "Mining rig" v Bitminer Factory.
8
Fotogalerie

Kryptoměny se postupně vzpamatovávají z masivního propadu. Na „monetární politice“ bitcoinu ale nic nemění ani nedávno prodělaný padesátiprocentní pokles jeho hodnoty v řádu dní. Nejočekávanější událost ve světě kryptoměn za poslední čtyři roky, takzvaný halving (půlení), se ale může stát komplikací pro těžaře bitcoinu. To se nečekalo. 

Už za 50 dní se na polovinu sníží počet nově vygenerovaných virtuálních mincí. Bitcoin se tak řídí harmonogramem, který existuje už od vzniku kryptoměny v roce 2009. Zatímco ještě před měsícem bylo takzvané půlení (halving) zdrojem pozitivního očekávání spekulantů, nyní květnovou událost místy provázejí i pochyby.

Bitcoin se pohybuje těsně pod cenovkou, za kterou se vyplatí těžit, a v půli května bude z tohoto pohledu ještě hůř. Zatímco nyní si mineři, kteří poskytují výpočetní výkon na chod bitcoinové sítě a její zabezpečení, mezi sebou denně rozdělí 1800 bitcoinů, 13. května klesne tato suma na polovinu.

„Méně těžařů bitcoinu znamená menší zabezpečení sítě, což přispívá k dalším pochybám o životaschopnost digitální měny a zvyšuje hrozbu dalšího propadu ceny,“ vysvětluje v investiční poradně E15 popularizátor kryptoměn Jakub Vejmola alias Kicom.

Pořád se ale najdou fanoušci kryptoměn, kteří ve světě stiženém pandemií koronaviru vidí i příležitost pro bitcoin.

Anthony Pompliano, jeden z nejvýraznějších propagátorů bitcoinu a spoluzakladatel hedgeového fondu Morgan Creek Digital v souvislosti s kroky Fedu na podporu ekonomiky nedávno napsal, že „tištění peněz“ startuje v době, kdy nejrozšířenější kryptoměna nastupuje z monetárního hlediska opak. Podle Pomplianovy perspektivy má bitcoin, respektive jeho půlení (halving) představovat bezpečný přístav před uvolněnou monetární politikou.

Chcete na všechny články E15 o kryptoměnách dostávat upozornění? Připojte se do naší facebookové skupiny >>>

Kryptoměny E15.Kryptoměny E15.|E15

„Přibližné termíny půlení jsou dobře známé už od prvního dne, kdy byla bitcoinová síť spuštěná. V tomto ohledu je to nejpřehlednější měnová politika, kterou kdo zatím kdy vymyslel,“ uvedl pro E15 šéf společnosti SatoshiLabs Marek Palatinus, průkopník kolektivní těžby virtuálních mincí.

Jiní kryptoměnoví experti ale míní, že k zásadnímu narušení fungování bitcoinu dojít nemusí ani v případě, pokud se nenaplní optimistický scénář popsaný Pomplianem.

„Těžaři by neměli být nijak zaskočeni, jelikož o události dávno vědí. Oproti předešlým halvingům (v letech 2012 a 2016) mají navíc k dispozici mnohem více finančních nástrojů, jak se proti náhlému propadu odměny zajistit,“ napsal E15 Josef Tětek, analytik společnosti TopMonks a člen Klubu Paralelní Polis.

„Je možné, že událost přiláká větší zájem médií, a umocní tak novou vlnu zájmu investorů, obdobně jako se tomu stalo po půlení v roce 2016,“ dodal Tětek. O rok později začal bitcoin stoupat k dosud platnému cenovému rekordu v podobě kurzu 20 tisíc dolarů za virtuální minci.

Zatímco ale nabídka bitcoinů v květnu výrazně klesne, neznámou v rovnici zůstane poptávka po něm. Aktuální turbulence na světových finančních trzích v důsledku pandemie koronaviru jsou první globální krizí v historii fungování bitcoinu, se kterou se jeho držitelé musejí vypořádat.

Část „tradičních“ investorů navíc pořád považuje kryptoměny za rizikovou spekulaci – a právě takovým finančním dobrodružstvím se řada z nich v nejisté době chce za každou cenu vyhnout.

Sledujte aktuální cenu bitcoinu: