Nejistota v eurozóně dotlačila euro nejníže za dva roky

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Euro dnes na devizových trzích výrazně oslabuje a vůči dolaru je nejníže od června 2010. K propadu kurzu přispívá přetrvávající nejistota kolem dalšího vývoje v eurozóně, naopak dolar těží ze zpráv, které ukazují na další zlepšení stavu americké ekonomiky. Propad eura zrychlil ve chvíli, kdy padla důležitá technická hranice.

Nyní se euro k dolaru prodávalo za 1,2577 USD a za celý den ztrácelo asi 0,8 procenta. Přes den kleslo až na 1,2565 dolaru. Ztrácela i americká měna, k japonskému jenu klesla o 0,6 procenta na 79,39 JPY, neboť japonská měna se zotavuje z propadu, který utrpěla po snížení ratingu Japonska.

Obchodníci upozorňují, že pokles kurzu eura vůči dolaru se urychlil ve chvíli, kdy euro spadlo na 1,26 USD. Na této úrovni byla technická podpora, a protože ji euro neudrželo, v dalším poklesu nic nestálo v cestě.

Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vystoupil na 81,91 bodu a je nejvýše za posledních 20 měsíců. Dolaru prospěla zpráva, že v USA se v dubnu prodalo mnohem více domů, než se čekalo. Problémy v eurozóně navíc investory nutí hledat lepší investice v bezpečnějších aktivech, k nimž patří právě dolar.

Kurz eura k dolaru během posledních dvou let:Kurz eura k dolaru během posledních dvou letKurz eura k dolaru během posledních dvou let | E15

Na trzích se znovu spekuluje, že Řecko reálně zvažuje možnost odchodu z eurozóny. V úterý agentura Dow Jones tato slova připisovala bývalému řeckému premiérovi Lukasi Papadimosovi, ten ale pak v televizi CNBC řekl, že Řecko nic takového neplánuje.

Podle expertů eurozóny (EWG) je ale vystoupení Řecka natolik skutečnou hrozbou, že nařídili členským států eurozóny zahíjit přípravy na tuto možnost. „EWG se shodlo na tom, že každá země eurozóny by měla připravit alternativní plán, individuálně, pro případné dopady řeckého odchodu z eura,“ citovala agentura Reuters jeden ze svých zdrojů. „Na úrovni eurozóny zatím nic připraveno nebylo, kvůli obavě z úniků,“ uzavřel.