Nejistota z voleb opadla, britské akcie rostou

Londýnská burza

Londýnská burza Zdroj: jam_90s, Flickr.com (CC BY 2.0)

Britské akcie zahájily obchodování růstem a táhnou vzhůru i širší evropské akciové indexy. Konzervativci ale podle dosavadních výsledků voleb míří za jasným vítězstvím, a patrně tedy zůstanou v čele vlády dalších pět let.

Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 krátce po zahájení přidával kolem dvou procent na 7024 bodů. Zpevňuje i britská libra. Podobným tempem rostl panevropský index FTSEurofirst 300, který přidával 2,1 procenta na 1578 bodů.

Ve čtvrtek britské akcie kvůli nejistotě ohledně voleb oslabily. Průzkumy totiž naznačovaly těsný výsledek, který by podle analytiků mohl vést ke vzniku slabé vlády. Nejistota měla vliv také na kurz libry, která ve čtvrtek sestoupila na zhruba tříměsíční minimum vůči euru.

Index FTSE 100

Nyní ale britská měna zpevňuje k euru i k dolaru. K americké měně vystoupila o více než jedno procento na nejvyšší úroveň za více než dva měsíce a prodává se za zhruba 1,5480 USD. K euru libra zpevnila asi o 0,6 procenta na 1,38 EUR. Společná evropská měna je tak nyní nejslabší od konce dubna.

Náladu podpořil také vývoj na trzích s evropskými a americkými státními dluhopisy, kde se uklidňuje situace po nedávném výprodeji. Investoři zároveň čekají na odpolední klíčovou zprávu o dubnové zaměstnanosti v USA, která naznačí, jaká je kondice největší světové ekonomiky.