Největší arménská banka chce vstoupit na londýnskou burzu

Panorama čtvrti City of London

Panorama čtvrti City of London Zdroj: Diliff via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Finanční ústav Ameriabank, který je podle objemu aktiv největší bankou v Arménii, plánuje vstup na londýnskou burzu. Banka pokračuje v expanzi na arménském trhu a nedávno do ní investovala 40 milionů dolarů (924 milionů korun) Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD). Ta výměnou vlastní v Ameriabank pětinový podíl.

„Naším plánem je IPO (primární veřejná nabídka akcií) a snaha ztrojnásobit v příštích třech letech naši rozvahu,“ řekl podle agentury Reuters šéf Ameriabank Andrej Mkrtčjan. Začal už prý i jednat s investičními bankami o jmenování poradce. Na burzu by Ameriabank chtěla vstoupit do dvou až tří let, Mkrtčjan ale nenanznačil, jakou tržní hodnotu by Ameriabank mohla mít.

Celkový kapitál banky činí 182 milionů dolarů, výše aktiv dosahuje zhruba jedné miliardy dolarů. Banka usiluje o expanzi a v prvním pololetí by podle Mkrtčjana mohla uskutečnit na domácím trhu nějaké akvizice. Zaměřit se chce hlavně na menší hráče, kteří hospodaří se ziskem. Arménský bankovní sektor zahrnuje 21 úvěrových ústavů. Země má kolem 3,2 milionu obyvatel.

Kromě investice od EBRD získala Ameriabank také úvěr 50 milionů dolarů od Mezinárodní finanční korporace (IFC) ze skupiny Světové banky. Peníze mají pomoci arménské bance zvýšit poskytování úvěrů místním firmám, a podpořit tak růst ekonomiky. Ředitel IFC pro Evropu a Střední Asii Tomasz Telma uvedl, že půjčka od IFC je součástí investičního programu ve výši 100 milionů dolarů, jenž má posílit stabilitu sektoru, který je důležitý pro širší ekonomický rozvoj Arménie.

Arménii, stejně jako další bývalé sovětské republiky, nepříznivě zasáhl hospodářský pokles Ruska. Mezinárodní měnový fond (MMF) však loni v září uvedl, že v zemi letos očekává vyšší růst.