Největší IPO v historii se nekoná, Saudi Aramco upustilo od vstupu na burzu

Saudi Aramco, ilustrační foto

Saudi Aramco, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Saúdská Arábie zrušila přípravy vstupu státního ropného gigantu Saudi Aramco na domácí i zahraniční burzu. Podle zdrojů agentury Reuters byli finanční poradci, kteří pracovali na plánu uvolnit pro tento účel pětiprocentní podíl z největší ropné firmy na světě, propuštěni. Chystaná primární nabídka akcií (IPO) měla být vůbec největší v historii.

"Rozhodnutí IPO odvolat padlo před časem, ale nikdo tu informaci nemůže zveřejnit, takže takto postupně uniká - nejdřív o odložení, pak o odvolání," sdělil agentuře Reuters saúdskoarabský zdroj obeznámený se situací. Oficiální saúdskoarabské kruhy zprávu zatím nepotvrdily.

S návrhem uvést podnik, který ovládá jedny z největších zásob ropy na světě, na burzu přišel saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán v lednu 2016. IPO se podle původních plánů měla uskutečnit v loňském roce. Po několika odkladech se naposledy hovořilo o roce 2019.

Obchodovat se s akciemi firmy mělo jak na domácí saúdskoarabské burze, tak v zahraničí. Zájem projevila londýnská i newyorská burza, obě Saudi Aramco ohodnotily na zhruba dva biliony dolarů (44 bilionů korun).

Uvést firmu na burzu bylo přitom zásadní pro plán saúdskoarabské vlády otevřít tamější ekonomiku světu a omezit její závislost na těžbě ropy. Chloubu království by ale podle pozorovatelů takový krok podrobil nevídané kontrole, na niž podle nich společnost ani celá země zatím nejsou připraveny.