Největší letošní IPO v Tokiu chystá výrobce her Nexon, překonat má i Zyngu

Nexon

Nexon Zdroj: Nexon

Korejsko-japonský dodavatel internetových her Nexon získá prodejem akcií na tokijské burze 1,2 miliardy dolarů (22,5 miliardy korun). Plyne to z oznámení konečné emisní ceny. Nabídka akcií Nexonu se tak stane největší primární emisí v Tokiu v tomto roce, její výše překoná chystanou emisi amerického konkurenta Zynga. Poptávka investorů po akciích Nexonu výrazně převýšila nabídku, díky očekávání, že rostoucí popularita hraní přes internet bude zvyšovat firemní zisky.

Nexon prodá své akcie po 1300 jenech, což bude uprostřed orientačního rozpětí 1200-1400 jenů. Získá tím 91 miliard jenů a tržní hodnota firmy dosáhne 560 miliard jenů (134,5 miliardy korun). To je zhruba stejná hodnota, jakou má nyní na tokijské burze vývojář her pro mobilní telefony Gree, jehož akcie od emise před třemi roky vzrostly na sedminásobek.

Americký výrobce internetových her Zynga a hlavní dodavatel her pro dominantní sociální síť Facebook minulý týden oznámil, že má v plánu získat primárním prodejem akcií až 1,15 miliardy dolarů. Bude to největší vstup internetové společnosti na americký veřejný trh od primární emise Googlu z roku 2004.

Nexon stejně jako Zynga nabízí hry na internetu zdarma a vydělává na tom, že hráčům prodává virtuální zbraně a další herní prvky. Nexon byl založen v Jižní Koreji v roce 1994 a sídlo firmy je v Japonsku. Mezi jeho nejznámější tituly patří MapleStory a KartRider.

Provozní zisk firmy se loni zvýšil proti roku 2008 na trojnásobných 30 miliard jenů. Tržby Nexonu se za tu dobu zvýšily o zhruba tři čtvrtiny na 70 miliard jenů.