Největší producent vepřového na světě míří na burzu

Ilustrační foto, vepřové maso

Ilustrační foto, vepřové maso Zdroj: Podhora Marek

Čínská společnost WH Group se chystá vstoupit na burzu v Hongkongu. V primární emisi akcií chce získat až 5,3 miliardy dolarů (105,3 miliardy korun). WH Group se loňským převzetím americké společnosti Smithfield Foods stala největším producentem vepřového masa na světě.

Většinu peněz z úpisu chce firma použít na splacení dluhu, který jí zbývá po převzetí Smithfield. WH tohoto největšího amerického producenta vepřového masa koupila před necelým rokem za 4,7 miliardy dolarů. Čínskému podniku tato akvizice pomohla k tomu stát se světovou špičkou na trhu s vepřovým a moci lépe uspokojovat rychle rostoucí poptávku po vepřovém v Číně.

Čína se na světové spotřebě vepřového v roce 2012 podílela z více než poloviny. WH Group je v zemi hlavním producentem tohoto masa.

„Zápis WH Group na hongkongské akciové burze odpovídá našemu významu největší světové společnosti s vepřovým,“ sdělil podle agentury AP v prohlášení ředitel společnosti Wan Lung.

WH Group dříve fungovala pod názvem Shuanghui International Holdings. Po převzetí Smithfield ho změnila na WH Group. S akcemi podniku by se mělo začít obchodovat 30. dubna.