Největší provozovatel telekomunikačních družic chce na burzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sattrackcam.blogspot.com

Společnost Intelsat Global Holdings S.A. podala žádost o vstup na newyorskou burzu. Formou primární veřejné nabídky (IPO) chce získat až 1,75 miliardy dolarů (asi 34,8 miliardy korun). Uvedla to agentura Reuters. Není ale jasné, kdy chce podnik akcie vydat a v jaké ceně je bude prodávat.

Firma žádost předložila americké komisi pro cenné papíry (SEC). Intelsat má sídlo v Lucemburku a je největším provozovatelem telekomunikačních družic na světě. Po vstupu na burzu se firma hodlá přejmenovat na Intelsat SA a obchodovat se pod symbolem „I“.

Intelsat je za poslední tři roky ve ztrátě a zaznamenal pouze slabý růst tržeb. Ty se za stejnou dobu zvýšily z 2,51 miliardy na 2,59 miliardy dolarů (asi 51,5 miliardy korun). Ztráta za loňský rok činila 400 milionů USD (zhruba osm miliard korun).

Intelsat podal žádost v pátek, tedy ve stejný den, kdy se zraky většiny investorů upínaly k primární veřejné nabídce akcií společnosti Facebook. Její akcie na trh vstoupily s cenou 38 dolarů, nakonec ale zpevnily pouze nepatrně. Manažery emise Intelsatu jsou finanční ústavy Goldman Sachs, J.P. Morgan a Morgan Stanley.