Největšího těžaře diamantů potopil rubl, ruská Alrosa spadla do ztráty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: imelenchon, MorgueFile.com

Ruský těžař diamantů Alrosa loni vykázal čistou ztrátu 16,8 miliardy rublů (7,2 miliardy korun). Mohl za to propad rublu vůči dolaru, kvůli kterému musela firma upravit účetně hodnotu svého dluhu v dolarech. Příjmy a očištěný zisk naopak rostly. Alrosa je podle produkce v karátech největším těžařem diamantů na světě.

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) stoupl o 36 procent na 93,9 miliardy rublů. Celkové příjmy firmy se loni zvýšily o 23 procent na 207,2 miliardy rublů, uvedla agentura Reuters. Příjmy z prodeje diamantů stouply o 23 procent na 177,7 miliardy rublů. Celkové příjmy zahrnují také další aktivity firmy, jako prodej plynu, dopravu, obchodování a aktivity v oblasti infrastruktury a stavebnictví.

Prodej diamantů se loni zvýšil o čtyři procenta na 39,6 milionu karátů. Těžba však klesla o dvě procenta na 36,9 milionu karátů. Alrosa dodala, že její dluh stoupl o 42 procenta. Alrosa soupeří o pozici jedničky na trhu se společností De Beers. V objemu těžby překonává Alrosa svého jihoafrického konkurenta od roku 2009, kdy globální finanční krize srazila ceny diamantů a donutila De Beers omezit produkci. De Beers má ale vyšší tržby a mnohem vyšší tržní hodnotu než Alrosa.