Nezaměstnanost byla v březnu nejnižší za posledních devět let

Úřad práce

Úřad práce

Úřad práce
Úřad práce
Úřad práce
Úřad práce (ilustrační foto)
Úřad práce Kolín
6
Fotogalerie

Nezaměstnanost v březnu klesla na 4,8 procenta z únorových 5,1 procenta. Bez práce bylo 356 112 lidí, což je nejnižší březnová hodnota od roku 2008. Volných pracovních míst přibylo na 150 917. Údaje dnes zveřejnil úřad práce. Nezaměstnanost by podle něj měla klesat i v dalších měsících.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému stavu, tak ročnímu období. Jarní počasí přispívá rozjezdu sezonních prací. "Z evidence úřadu práce odešlo v březnu téměř 64 500 lidí. Řada z nich našla uplatnění ve stavebnictví, v lázeňství, zemědělství, lesnictví, gastronomii nebo třeba cestovním ruchu," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

V březnu také tradičně roste zájem zaměstnavatelů o veřejně prospěšné práce, především při jarních úklidech veřejných prostranství. "Úřad práce s nimi po splnění zákonných podmínek uzavírá dohody. Hlavní nástup těchto činností se očekává v dubnu," podotkla Sadílková. Úřad práce má také nasmlouváno 3362 pozic pro výkon takzvané veřejné služby, zejména s obcemi, nestátními neziskovými organizacemi ale i se školkami a školami.

Nejnižší podíl nezaměstnaných má nově Plzeňský kraj, a to 3,1 procenta. Praha je druhá s mírou nezaměstnanosti 3,2 procenta. Naopak nejhůře na tom je nadále Ústecký kraj, kde nezaměstnanost dosáhla 7,4 procenta.

Pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu všech 77 regionů. Nejnižší byla v okresu Rychnov nad Kněžnou (1,6 procenta), Praha-východ (1,7 procenta), Mladá Boleslav a Praha-západ (shodně 2,5 procenta). Nejvyšší míru nezaměstnanosti pak vykázal okres Karviná (9,9 procenta) a Most (9,7 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů.

Na jedno volné pracovní místo nyní v České republice připadá 2,4 uchazeče. Na Karvinsku to bylo 13,9 uchazeče, v okrese Jeseník deset uchazečů a na Ústecku 8,9 uchazeče.