Změny na trhu práce: Firmy si začínají přetahovat zaměstnance

...

... Zdroj: DAKO-CZ

Již od loňského roku probíhají na českém pracovním trhu velké změny. Nezaměstnanost klesla na 5% a očekává se, že v průběhu roku 2017 bude tento trend nadále pokračovat.

Již od loňského roku probíhají na českém pracovním trhu velké změny. Nezaměstnanost klesla na 5% a očekává se, že v průběhu roku 2017 bude tento trend nadále pokračovat.

Navíc z těch lidí, kteří jsou momentálně bez práce, tvoří jen pouhou čtvrtinu ti, kteří aktivně hledají lepší příležitost. Zbytek kvalifikovaných pracovníků aktivně nehledá a pouze čeká na lepší nabídku od jiných společností Firmy tak denně bojují s problémem nalézt nové zaměstnance v potřebném množství a především s odpovídající kvalifikací. A jsou nuceny nabízet více benefitů než konkurence a především bojovat o potenciálního zaměstnance.

Pracovní trh se tak dle personální agentury Advantace Consulting změnil především v tom, že svého zaměstnavatele si nyní vybírají zaměstnanci, nikoli naopak, jak tomu bylo v minulosti. Podle ekonomů se situace na trhu práce promítne i na mzdových statistikách, kde se očekává velké zrychlení mzdového růstu.

Velká poptávka je zvláště po technických profesích napříč všemi obory.

Konkurenční boj o kvalifikované zaměstnance

Potenciální zaměstnavatel je tak nucen hledat kvalitní zaměstnance u konkurence. S tím je však spojeno mnoho výhod, které musí zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout, včetně vyššího platového ohodnocení.

Krom toho, že firmy nyní kladou největší důraz na spokojenost svých nových zaměstnanců, soustředí se také na udržení zaměstnanců stávajících. Musí tak investovat své prostředky do oblasti benefitů, vzdělávání a rozvoje, ale také nabídnout možnosti kariérního růstu.