Nový fond APS rychle vybral skoro půl miliardy. Sází na investice do problémových pohledávek

Martin Machoň, majitel skupiny APS Group, která stojí za novým fondem

Martin Machoň, majitel skupiny APS Group, která stojí za novým fondem Zdroj: E15 Michael Tomeš

Investiční fond APS Credit Fund, který zhodnocuje peníze nákupem problémových pohledávek, má za sebou ostrý start. Během prvních dvou měsíců své existence do něj investoři z Česka a Slovenska vložili bezmála 500 milionů korun. Za fondem stojí finanční skupina APS podnikatele Martina Machoně.

„Do fondu se podařilo nashromáždit daleko větší kapitál, než jsme v prvním upisovacím období plánovali. Uvidíme, zda budeme otevírat v létě ještě druhé upisovací období, což bylo našíim původním úmyslem,“ řekl předseda představenstva fondu Jozef Martinák.

Aktuální situace na trhu nabízí podle Martináka zajímavé investiční příležitosti: „Vlády uvolnily moratoria uvalená na splátky úvěrů, trhy se postupně pročišťují, což znamená, že se objevují zajímavá portfolia s problémovými pohledávkami a nemovitostmi.“

„S vybranou sumou blížící se půl miliardě korun jsme spokojeni, i kolegové z branže to považují za nejúspěšnější fundraising posledních let,“ doplnil jej majitel skupiny Machoň. 

APS Credit Fund je takzvaný fond kvalifikovaných investorů. Takový typ fondů je určený pro bohatší, případně profesionální či institucionální investory. Minimální výše investice činí v případě takových fondů jeden milion korun.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub

Fond se zaměřuje na velké firemní pohledávky, které jsou zajištěné nemovitostmi. Typickým zajištěním mohou být logistická centra, hotely, kancelářské a rezidenční budovy či pozemky. Fond chce cílit na průměrné roční zhodnocení okolo 12 procent.

První upisovací období končí na začátku února. Management fondu již mezitím vybral první investiční příležitosti v celkovém objemu 140 milionů korun, a to v Maďarsku, Rumunsku a v Bulharsku. 

Finanční skupina APS, která za fondem stojí, působí v 15 zemích a spravuje portfolia pohledávek v nominální hodnotě ve výši blížící se 10 miliardám eur, tedy v přepočtu přes 240 miliard korun. Na větších transakcích APS spolupracuje mimo jiné s fondy z Londýna.

Nesplácené úvěry, které následně od dlužníků vymáhá, skupina APS nakupuje na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Aktivní je nejen ve velkých zemích, jako jsou Řecko, Itálie či Španělsko, ale také například v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Černé Hoře či v Chorvatsku.