Nový fond od APS bude investovat do problémových pohledávek. Od zájemců chce vybrat přes miliardu

Martin Machoň, APS Group

Martin Machoň, APS Group Zdroj: E15 Michael Tomeš

Martin Machoň, APS group
2
Fotogalerie

Tuzemská finanční skupina APS Holding, která po Evropě skupuje od bank balíky nesplácených úvěrů, chystá investiční fond stejného zaměření. Od zejména movitých investorů do něj chce vložit okolo 50 milionů eur, tedy přibližně 1,25 miliardy korun. První peníze začne fond přijímat na podzim poté, co získá potřebné povolení od České národní banky. Průměrné roční zhodnocení fondu by mělo být dvouciferné.

„V současné době vidíme na trhu řadu příležitostí, bezesporu je to spojeno s obrovským dopadem pandemie na národní ekonomiky, firmy i jednotlivce,“ sdělil deníku E15 Martin Machoň, majitel a rovněž generální ředitel APS Holdingu, který založil před sedmnácti lety. Pohledávky od bank podle jeho slov půjde v nadcházejících měsících koupit za dobré ceny. „Čekáme, že objem příležitostí dramaticky poroste,“ dodal.

APS Credit Fund bude takzvaný fond kvalifikovaných investorů. Takový typ fondů je určený pro bohatší, případně profesionální či institucionální investory. Minimální výše investice bude jeden milion korun, přičemž svou činnost fond zahájí pravděpodobně v září. První nákupy balíků pohledávek by pak mohl fond uskutečnit během podzimu.

„Fond zaměřujeme primárně na české investory. Jejich zájem je silný,“ uvedl Machoň a doplnil, že se často jedná o obchodní partnery, se kterými již společnost APS spolupracuje či spolupracovala. 

Investiční horizont fondu bude čtyři roky s tím, že první rok až dva fond zainvestuje peníze investorů a následně bude fungovat přibližně další dva roky. „Cílovaná očekávaná návratnost investice je 12 procent ročně,“ řekl Machoň.

Na založení fondu APS spolupracuje s investiční společností QI, která je součástí skupiny Conseq. QI bude zároveň i administrátorem fondu, tedy bude mít mimo jiné na starost vedení účetnictví, oceňování aktiv či uveřejňování údajů o fondu.

Uvedených 50 milionů eur fond podle Machoně zainvestuje poměrně snadno. „Vzhledem k objemům, ve kterých se APS běžně pohybuje, se nejedná o vysokou částku,“ poznamenal.

Prozradil, že jen za poslední dva měsíce uskutečnil APS Holding tři obchody (v Chorvatsku, Rumunsku a v Bulharsku) v celkové nominální hodnotě pohledávek přes pět miliard korun. Pohledávky obvykle APS nakupuje za pět až 25 procent nominální hodnoty. Na větších transakcích APS spolupracuje například s fondy z Londýna. 

V letech 2018 a 2019 dosáhla skupina APS obratu přes 40 milionů eur, tedy okolo jedné miliardy korun. Oficiální čísla za loňský rok zveřejní na konci června. V současné době firma spravuje téměř stovku portfolií pohledávek po splatnosti v celkové nominální hodnotě přesahující 9,6 miliardy eur (okolo 240 miliard korun).

Nesplácené úvěry, které následně od dlužníků vymáhá, skupina APS nakupuje na trzích střední a jihovýchodní Evropy. Aktivní je nejen ve velkých zemích, jako jsou Řecko, Itálie či Španělsko, ale také například v Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Černé Hoře či v Chorvatsku.

Právě trhy ve střední a východní Evropě nejsou až tolik středem zájmu západních investorů – to znamená, že při tendrech na odkup balíků pohledávek je mnohem menší konkurence. To APS umožňuje nakupovat za výhodnější ceny. 

Doma v Česku naopak skupina příliš aktivní není. Je to způsobené tím, že tuzemské banky nemívají ve svých rozvahách větší objemy problémových úvěrů. A pokud se nesplácených úvěrů zbavují, tak jde jen o menší balíky, které nejsou pro APS příliš zajímavé.