Nový nákupní tip: Erste Bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V dubnu, před příchodem hlavní části výsledkové sezony na pražskou burzu, analytici cílovými cenami příliš nehýbali. Nejzajímavější věci se děly u Erste Bank a těžařské NWR.

Podle dubnové analýzy americké banky Citi by nemusela nová regulace Basel III být pro rakouskou bankovní skupinu Erste Bank takovou pohromou, jak se zdálo. Proti nové regulaci dlouhodobě a hlasitě bojuje šéf Erste Andreas Treichl. Citi – s odvoláním na kroky Erste Bank navržené ke schválení akcionáři – nově očekává, že bude potřeba doplnit kapitál o 500 milionů eur místo původních 900 milionů eur. Pomoci má dekonsolidace spořitelen. Akcionáři mají na valné hromadě 15. května hlasovat o snížení podílu ve spořitelnách Erste z 51 na 49 procent. „Tím by se změnila vlastnická struktura, Erste by přišla o právo veta, ale to jí umožní nekonsolidovat své spořitelny za účelem plnění požadavků Basel III,“ napsali analytici Citi.

Erste Group zvýšila čistý zisk Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 7,8 procenta na 346,5 milionu eur. Nižší provozní výnosy vedly navzdory redukci provozních nákladů v prvním čtvrtletí proti stejnému období loňského roku k poklesu provozního zisku o 11,2 procenta na 915,7 milionu eur. Příčinou tohoto vývoje byl v první řadě pokles čistého zisku z obchodních operací způsobený nižšími výnosy z ocenění, uvedla banka. „Zatímco hospodářské prostředí v Rumunsku a v Maďarsku zůstalo obtížné, vývoj důležitých klíčových trhů v Rakousku, v České republice a na Slovensku byl i nadále velmi dobrý,“ uvedl předseda představenstva Erste Group Bank AG Andreas Treichl. Česká spořitelna v prvním čtvrtletí zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 17,2 procenta na 4,46 miliardy korun.


Akcionáři budou na valné hromadě také schvalovat návrh emise podmíněných konvertibilní dluhopisů, takzvaných coco obligací, které jsou převoditelné na akcie a Erste by je v případě potřeby mohla využít k doplnění regulatorního kapitálu. Přijetí těchto opatření podle Citi zlepší kapitálovou bilanci Erste Bank.

Citi proto upravila prognózu letošního vývoje ukazatele kapitálové přiměřenosti banky na 9,1 procenta z původních 8,8 procenta. V době zavedení nové regulace mají však rakouské banky dosahovat úrovně minimálně 9,5 procenta. Aktuální prognóza Citi věští letos Erste po loňské ztrátě 860 milionů eur zisk ve výši 643 milionů eur, a příští rok dokonce 1,133 miliardy eur. Citi tak zvýšila doporučení z předchozí neutral na koupit a zvýšila cílovou cenu na 22 eur.

V případě těžařské NWR nemohli analytici vydat více protichůdná doporučení. Zatímco Merrill Lynch (součást Bank of America) doporučila na NWR vsadit kvůli stávkové bouři v australském státě Queensland, analytici Credit Suisse tvrdili hned druhý den pravý opak.

Credit Suisse radí vyhnout se akciím NWR, protože se obává, že všechny špatné zprávy ještě nepřišly. Credit Suisse tak s ohledem na vysokou citlivost NWR na ceny koksovatelného uhlí snížila cílovou cenu na 3,40 libry a očekává nižší zisk. Merrill Lynch naopak radí akcie NWR nakoupit s cílovou cenou šest liber.

Změny vybraných cílových cen za duben:

TitulNová cílová cena v KčDoporučeníVydal
Erste Bank544koupitCiti
535koupitAlpha Value
471neutralBarclays
671overweightHSBC
NWR180koupitBank of America
102underperformCredit Suisse
136prodatKomerční banka
134market performBMO CM

Pramen: Patria