O diamanty je zájem. De Beers loni vydělaly 1,7 miliardy dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: imelenchon, MorgueFile.com

Hrubý provozní zisk producenta diamantů De Beers loni stoupl o 21 procent na 1,7 miliardy dolarů (32,5 miliardy korun). K růstu přispěla vysoká poptávka po diamantech v první polovině roku. V druhé polovině roku byla poptávka o něco slabší a společnost současně v dnešním prohlášení varovala, že očekává slabší vývoj i v nejbližších měsících kvůli nejisté situaci na trzích.

Celkové tržby společnosti, která je největším producentem diamantů na světě, stouply o 26 procent na 7,4 miliardy dolarů. Tržby z prodeje diamantů stouply o 27 procent na 6,5 miliardy dolarů, což byla druhá nejvyšší částka v historii.

Firma však loni vytěžila méně diamantů. Těžba klesla na 31,3 milionu karátů z 33 milionů v roce 2010. Cena surových diamantů se zvýšila o 21 procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma De Beers vznikla v roce 1888. Zabývá se průzkumem, těžbou a prodejem diamantů, kontroluje více než třetinu celosvětového trhu se surovými diamanty. Těží diamanty v Botswaně, Namibii, Jihoafrické republice a Kanadě.

V De Beers vlastní podíl 45 procent těžební společnost Anglo American, 40 procent firma Central Holding patřící jihoafrické rodině Oppenheimerů a 15 procent vláda Botswany. Loni v listopadu Anglo American oznámila, že se dohodla s Central Holdings na odkupu jejího podílu v De Beers. Transakci nyní zkoumají antimonopolní úřady, dokončena by měla být v druhé polovině letošního roku.