O2 zvažuje mimořádnou dávku pro podílníky, akcie prudce rostou

Martin Štefunko

Martin Štefunko Zdroj: Archiv E15

Mobilní operátor O2 zvažuje jednorázovou výplatu odměny pro akcionáře ve formě takzvaného emisního ážia až do výše 38 korun za akcii. Žádné rozhodnutí ale dosud nepadlo a případné konečné schválení bude na valné hromadě. Majoritu kolem 85 procent v O2 vlastní investiční skupina PPF. Emisním ážiem je rozdíl emisního kurzu akcie přesahující její jmenovitou nebo účetní hodnotu. Jmenovitá hodnota akcie O2 je 87 korun.

O možnosti výplaty ážijového fondu akcionářům se pro server Motejlek.com zmínil předseda dozorčí rady O2 Martin Štefunko. O výplatě části ážia rozhodla valná hromada již v roce 2013. Akcie O2 na informaci reagovaly prudkým posílením o 12 procent na 192 korun za cenný papír.

Firma se v současnosti zabývá refinancováním svého současného zadlužení okolo sedmi miliard korun. Zároveň oznámila, že její zadlužení je výrazně pod úrovní obvyklou pro telekomunikační odvětví a teoreticky by tak mohla dluh zvýšit až na 20 až 25 miliard korun.

Akcie O2 v posledních dvou letechAkcie O2 v posledních dvou letechAkcie O2 v posledních dvou letech | bruner@mf.cz

O2 v současnosti nemá žádnou dividendovou politiku a o výplatě dividendy rozhoduje až po skončení účetního roku. Na tom se podle Štefunka nebude nic měnit. „Představenstvo společnosti neučiní žádný návrh na výplatu dividendy, který by nebyl udržitelný. Proto je a bude vedení společnosti konsistentní a neočekává, že dividenda bude nula ani 30 Kč,“ uvedl.

Valná hromada největší tuzemské telekomunikační firmy O2 letos schválila výplatu dividendy z nerozděleného zisku z minulých let 13 korun na akcii před zdaněním. Celkově firma na dividendách vyplatí 4,1 miliardy korun. Loni firma vyplácela 18 korun na akcii. Od O2 se v červnu oddělila společnost CETIN, která vlastní pevnou i mobilní síť a datová centra.