Obavy z brexitu se podepsaly na kurzu libry, zažila nejhorší kvartál od krize

Libra

Libra Zdroj: Pixabay.com

Britská libra zakončila březen poklesem a za celé první čtvrtletí zaznamenala největší ztráty vůči koši měn předních obchodních partnerů Británie od konce roku 2008. Britskou měnu zasáhl neklid na světových finančních trzích a obavy z možného vystoupení Británie z Evropské unie, napsala agentura Reuters.

Libra k euru dnes zaznamenala pokles o 0,5 procenta na 0,793 GBP, přestože britská ekonomika rostla podle dnešních údajů loni rychleji, než se původně odhadovalo. Na obchodně vážené bázi, která ukazuje hodnotu libry ke koši měn hlavních obchodních partnerů země, britská měna klesla o zhruba 0,33 procenta. Od ledna ztratila 6,3 procenta, což je nejhorší výsledek od čtvrtého čtvrtletí 2008.

Britové budou o setrvání své země v EU hlasovat v referendu 23. června. Vyhlídky na odchod britské ekonomiky z EU ale vyvolávají od začátku roku na trzích stále větší nervozitu.

Investoři se obávají, že takzvaný brexit by ohrozil tok zahraničních investic do Británie. Země tyto peníze potřebuje na financování schodku běžného účtu, který patří k nejvyšším ve vyspělém světě. V posledním čtvrtletí loňského roku stoupl tento schodek na sedm procent hrubého domácího produktu.

Nejistý výsledek referenda spolu s pomalu rostoucími mzdami zastřelo vyhlídky na zvýšení úrokových sazeb britskou centrální bankou, což také přispělo k poklesu libry.

Jan Kovalovský: Libra láká investory