Obavy z dalších sankcí. Rubl překročil hranici 60 RUB za dolar

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru

Rubl rekordně oslabuje vůči dolaru Zdroj: ctk

Ruská měna dnes pokračuje v prudkém poklesu a její kurz poprvé překročil hranici 60 rublů za dolar. Investoři se obávají dalších amerických sankcí proti Rusku. Později rublu pomohly intervence ruské centrální banky a částečně také oživení cen ropy, takže se kurz vrátil pod 60 rublů za dolar.

Kurz rublu se během dne propadl až na 61,20 rubl za dolar. Kolem 14 hodin našeho času se na trhu objevily zprávy o intervenčních nákupech ruské centrální banky a kurz se vrátil pod 60 rublů za dolar. Stále byl ale více než dvě procenta pod pátečním závěrem.

Ruské měně pomohl také vývoj na trhu s ropou. Severomořská ropa Brent dnes po počátečním poklesu k hranici 60 dolarů zpevnila a vyhoupla se zpět nad 62 dolarů za barel.

Cena za slabý rubl: 70 miliardy dolarů

Ruská centrální banka nyní intervenuje na podporu rublu prakticky každodenně a minulý týden vynaložila na podporu jeho kurzu více než 4,5 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun). Celkový objem intervencí centrální banky na devizovém trhu tak od začátku letošního roku překročil 70 miliard dolarů (zhruba 1,6 bilionu korun).

Rubl již v letošním roce navzdory intervencím oslabil k dolaru o více než 40 procent. Ruská měna se spolu s tamní ekonomikou dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize, západních sankcí proti Moskvě a prudce klesajících cen ropy. Ty ztrácejí z červnových maxim rovněž přes 40 procent.

Slabý rubl nás poškozuje, uznal premiér Medveděv
Slabý kurz rublu poškozuje ruskou ekonomiku, která v důsledku západních sankcí už přišla o desítky miliard dolarů. Řekl to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Upozornil přitom, že sankce poškozují i ty země, které sankce na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi uvalily.
„Naše ekonomika pravděpodobně ztratila desítky miliard dolarů,“ odpověděl Medveděv na otázku k dopadům sankcí. Ruský ministr financí Anton Siluanov již v listopadu odhadl, že ztráty, které Rusku způsobují sankce spojené s ukrajinskou krizí představují zhruba 40 miliard dolarů (téměř 900 miliard korun) ročně.

Investoři se obávají dalších sankcí

Investoři na ruském trhu se nyní obávají prohloubení protiruských sankcí. Ve čtvrtek schválily obě komory amerického Kongresu zákon, který otevírá dveře k dodávkám zbraní Ukrajině a k rozšíření sankcí. V případě výpadků v dodávkách zemního plynu členským státům NATO se má na sankčním seznamu USA ocitnout i ruský monopolní vývozce plynu Gazprom.

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády. Letošní propad rublu ale oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ztrátě úspor obyvatelstva.